Annons:

DEBATT: Stoppa en total fiskkollaps i Östersjön nu!

Debattörerna vill se fiskestopp i Östersjön.

DEBATT: Stoppa en total fiskkollaps i Östersjön nu!

Öppet brev till ansvariga ministrar för Näringsdepartementet, Näringsminister Karl-Petter Torwaldsson, Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Kopia till: Kommunalrådet Dan Nilsson, Västervik och Regionrådet i Kalmar län, Angelica Katsanidou, Västervik.

Annons:

Östersjöns silver, strömmingen och sillen, håller sakta men säkert på att utrotas! I dag pågår ett enormt överfiske efter de sista exemplaren och risken är stor att de går samma öde tillmötes som den nu i princip helt utrotade torsken. Under många år har också skarven och sälen varit ett stort hot mot all fisk i Östersjön enligt yrkesfiskarna. Tyvärr utgör nog inga av dessa ovan nämnda orsaker det grundläggande problemet till att Östersjöns fiskbestånd håller på att utplånas.

Problemet är att cirka 90 miljoner människor, plus industrier och jordbruk, varje dag året runt, direkt eller indirekt, med sina utsläpp påverkar den marina miljön i Östersjön på ett mycket negativt sätt. Detta innebär att stora områden av Östersjöns bottnar är syrefria och därmed helt döda. Ingen fisk kan leka och inga växter kan heller leva i den miljön. Politikerna har genom åren blundat för dessa stora miljöproblem och lagt skulden på fisket, skarven och sälarna.

*

SMHI har sedan 1999 bedrivit forskning kring situationen i Östersjön. Den visar att ca 55 000 kvadratkilometer av Östersjöns bottnar är helt syrefria. Som en jämförelse kan nämnas att Danmarks yta är ca 43 000 kvadratkilometer. Enligt en SMHI’s översiktskarta som visar utbredningen av de syrefria bottnarna är bottnen mellan Gotland och fastlandet i stort sett helt syrefri.

Därför kräver vi i Tjustpartiet nu ett totalt stopp för allt trålfiske i Östersjön. Och att politikerna och regeringarna i alla berörda länder och i EU utvecklar nya reningsmetoder och en lagstiftning som drastiskt minskar de giftiga utsläppen som nu sakta men säkert håller på att ta livet av Östersjön.

Jan-Gunnar Johansson

Lennart Brewitz

Tjustpartiet

Västervik

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt