Annons:

KD och M rasar:

Gudrun Brunegård är ordentligt upprörd.

KD och M rasar: "Skröt" om nytt möte under hockeymatchen

Oppositionspartierna Kristdemokraterna och Moderaterna sågar förslaget om att lägga ned IVA, intensivvårdsavdelningen, i Oskarshamn. Nu förhalas frågan sedan oppositionen drivit igenom en återremiss av förslaget.

Annons:

Ärendet var uppe på regionfullmäktige som avgjordes i Västervik under torsdagen. 

Majoriteten (S+C+L) ville besluta om verksamhetsförändring, men oppositionspartierna (M+KD+V+SD)  anser att det saknas "tydlig och saklig konsekvensanalys samt medborgaråterkoppling". 

"En sorgens dag"

Voteringen ledde till återremiss – och så svarade majoriteten med att kalla till ett nytt regionfullmäktige om redan en vecka. 

Det har fått oppositionen att reagera:

– Jag blir upprörd och beklämd över att majoriteten inte vill låta den demokratiska processen ha sin gång. På en vecka kan vi inte hålla medborgardialoger, personaldialoger och fördjupade konsekvensanalyser, säger Malin Sjölander (M) i ett pressmeddelande. 

– Det är en sorgens dag för demokratin, när regionsmajoriteten är så angelägna om att stänga IVA i Oskarshamn, att de offrar möjligheten att komplettera de brister som finns i beslutsunderlaget, säger Gudrun Brunegård (KD) som är mycket upprörd: 

– Under mina snart tjugo år som landstingspolitiker har jag aldrig upplevt en så snabb och forcerad process som i det här ärendet. Det har kommit fram viktiga synpunkter och ifrågasättande från flera håll, som överläkarna på medicinkliniken och personalen. Vi saknar också svar på en rad av våra frågor om hur en stängning påverkar andra delar av Oskarshamns sjukhus och sjukhusen i Västervik och Kalmar och vilka effekterna blir på företag och på övergripande samhällsnivå. Det var skälet till att vi begärde återremiss. Med majoritetens snabbprocess befarar jag dessvärre att de inte har för avsikt att göra någon sådan utredning.

"Skröt på hockeymatchen"

Enligt Brunegård ska majoritetspolitiker ha skrytit om sin strategi under matchen mellan IK Oskarshamn och Leksand i onsdags: 

– Det var minst sagt uppseendeväckande att igår kväll få information om att det under hockeymatchen i Oskarshamn på onsdagskvällen skröts med att majoriteten redan hade riggat för ett nytt fullmäktige redan nästa vecka, för att så snabbt som möjligt kunna stänga de två intensivvårdsplatserna. Att så verkligen var fallet har bekräftats under eftermiddagen, säger Gudrun Brunegård.

Enligt Sjölander kostar ett extra fullmäktige en kvarts miljon: 

– Dessutom riskerar S, C och L:s agerande att ytterligare spä på politikerföraktet. Nu förstärker de bilden av politiker som inte lyssnar. Dessutom orsakar de en merkostnad på 250 000 då de väljer att behandla frågan på ett extra fullmäktige stället för på det redan inplanerade mötet i mars. Vi i oppositionen kommer fortsätta att stå på oss och ställa kontrollfrågor. När vi fattar beslut är det vår skyldighet att se till att vi har rätt beslutsunderlag. Allt annat är ett tjänstefel, säger Malin Sjölander.

DV/DH/DVV har sökt representanter för majoriteten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt