Annons:

Insändare från Socialisterna om parkeringsavgifter

Socialisterna Välfärdspartiet (SV) anser att kommunstyrelsen in te är ett beslutande organ.

Annons:

I Dagens Västervik (13/3) hävdar kommunalrådet Dan Nilsson (S) tillsammans med Conny Tyrberg (C) att de tar ansvar för kommunens ekonomi genom beslutet om att införa parkeringsavgifter i centrum.
De har dock uppenbarligen helt missuppfattat sitt uppdrag i kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen är inte ett beslutade organ, utan ett verkställande sådant. Det är kommunfullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ och i Sverige regleras makten mellan verkställande och beslutande organ i Sveriges grundlagar samt i kommunallagen.

 I kommunfullmäktige ska principiellt viktiga beslut tas såsom; mål och riktlinjer för verksamheten, budget, skatt och andra viktiga ekonomiska frågor samt avgifter, t ex parkeringsavgifter (Sveriges statsskick – Fakta och perspektiv – Halvarson m.fl s. 230-231)

 I 2 § lagen (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m. kan man även läsa att ”I den omfattning som behövs för att ordna trafiken får en kommun ta ut ersättning i form av en avgift för rätten att parkera på sådana offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Grunderna för beräkning av avgiften beslutas av kommunfullmäktige...”

 Då flera ledande socialdemokrater har yttrat sig i frågan (Marcus Fridlund, VT 6/3-19, Pontus Larsson, VT 9/3-19) och hävdat att det är en god demokratisk ordning att kommunstyrelsen fattar beslut över kommunfullmäktige i frågan om avgifter undrar vi var i våra lagar detta går att läsa?

 Om den socialdemokratiska ledningen tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har för avsikt att under mandatperioden regera genom att flytta makt från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen så är man ute på verkligt tunn is!

Vi får se vad förvaltningsrätten säger om saken.

 

 

Peter Iselau, Jenny Svensson och Jacob Hoffsten
Socialisterna – Välfärdspartiet

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt