Annons:

SD: Den svenska modellen hotas av EU

Martin Kirschberg. Foto: Ossian Mathiasson

SD: Den svenska modellen hotas av EU

Den så kallade ”svenska modellen”, som innebär att arbetsgivare och fackföreningar genom kollektivavtal kommer överens om löner och arbetsvillkor, hotas idag av en överstatlig europeisk programförklaring - den så kallade sociala pelaren.

Annons:

Den sociala pelaren består av 20 punkter, som vi Sverigedemokrater delvis kan ställa upp på i sak, men som vi absolut inte anser att EU ska ha makt eller befogenhet över. Den sociala pelaren skulle dessutom, mätt med svenska mått, snarare leda till en försämring istället för en förbättring.

Makten över pensioner, föräldraledighet och lönebildning är på väg att flyttas till Bryssel. Det vill Sverigedemokraterna sätta stopp för. Makten över villkoren på svensk arbetsmarknad ska ligga i Sverige, hos arbetsmarknadens parter.

*

Sverigedemokraterna vill bevara rätten för arbetsmarknadens parter att förhandla villkoren på den svenska arbetsmarknaden. Utländska aktörer ska inte kunna kringgå regelverket när de konkurrerar på den svenska marknaden. Genom EU-initiativ på arbetsrättens område hotas det nationella självbestämmandet.

Därigenom hotas också den svenska modellen, som tjänat de svenska löntagarna väl. Sverigedemokraterna vill bevara det nationella självbestämmandet på arbetsmarknadens område. Avtal mellan arbetsmarknadens parter är själva grunden till den svenska modellen och att detta skall regleras på något annat sätt än mellan parterna är för oss otänkbart.

*

En fråga som länge varit aktuell är den om utstationerad arbetskraft, det vill säga när en arbetstagare med hemvist i EU utför arbete i ett annat EU-land än sitt hemland. Även om Sverigedemokraterna inte motsätter sig utstationerad arbetskraft i sig, måste dessa arbetstagare omfattas av samma villkor och regler som svenska arbetstagare, inte minst för att undvika lönedumpning och skev konkurrens på arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna vill bevara den framgångsrika svenska modellen eftersom den har tjänat oss väl under lång tid. Vi vänder oss kraftigt emot den EU-lagstiftning som EU-kommissionen förespråkar. Sverigedemokraterna vill istället att makten ska ligga så nära den enskilda människan som möjligt och vi vill i alla lägen bevara det nationella självbestämmandet. Gå och rösta i EU-valet. Rösta för att bevara den svenska modellen.

Martin Kirchberg (SD)
Kandidat till Europaparlamentet

Anne Oskarsson (SD)
Riksdagsledamot

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt