Annons:

SSU: Det är politiker som Jimmie Åkesson som motarbetar omställningen

Daniel Nestor och Linus Glanzelius. Foto: Pressbild

SSU: Det är politiker som Jimmie Åkesson som motarbetar omställningen

Miljö och klimat är den viktigaste frågan för oss unga i EU-valet. Det är inte konstigt, för klimatkrisen är vår tids största utmaning. Vi unga socialdemokrater vill göra det som krävs för att rädda planeten. Samtidigt arbetar M, KD och SD mot den nödvändiga omställningen, både här i Sverige och i EU.

Annons:

Många av oss känner klimatångest. Visst är det bra att fler äter mindre kött och åker kollektivt men alla har inte möjlighet att leva klimatsmart. Vi kommer inte klara klimatkrisen genom individuella val. Ansvaret måste läggas på de som släpper ut allra mest och vi måste lösa det tillsammans. Därför behöver vi stoppa klimatkrisen på alla nivåer. Vi socialdemokrater jobbar för att rädda klimatet här i Kalmar län, i Sverige och i EU.

 *

Samtidigt finns politiker här i Sverige som antingen inte fattat allvaret, eller struntar i det. I höstas totalslaktade M och KD tillsammans med SD klimatbudgeten i riksdagen. De argumenterar för att det är mer effektivt att lösa klimatfrågan i EU. Men i Europaparlamentet har de ständigt röstat emot förslag för en bättre miljö och klimat.

M har röstat emot bindande klimatmål. KD har i 7 av 10 fall röstat tvärtemot Världsnaturfondens rekommendationer. SD har röstat nej till att göra det dyrare att släppa ut. M, KD och SD verkar lyssna mer på oljebolagen och storföretagens lobbyister än på klimatexperterna.

Vi har enligt FN:s klimatpanel mindre än 10 år på oss att stoppa klimatkrisen från att bli en klimatkatastrof. Greta Thunberg har rätt när hon säger att vi borde drabbas av klimatpanik. För även om det inte är vår generation som satt oss i skiten är det upp till oss att lösa det.

Det är politiker som sverigedemokraten Jimmy Åkesson som motarbetar den nödvändiga omställningen. Förra året pratade vi om kopplingen mellan den extrema torkan, skogsbränderna och klimatkrisen. Då kallade han oss för ”populister”. Men det finns inget populistiskt i att försöka rädda världen. Åkessons högerpopulistiska kompisar i EU står inte bara i vägen utan jobbar aktivt emot omställningen.

Socialdemokraterna är det enda svenska parti med en ordinarie ledamot i miljöutskottet. Vi har gjort det dyrare att släppa ut och drivit på för att vi ska leva upp till Parisavtalet med en kraftfull klimatpolitik. Därför har vi fått högsta betyg i klimatarbetet av bland annat Naturskyddsföreningen.

Men vi behöver göra ännu mer de kommande fem åren. Därför går vi till val på att EU kraftigt ska höja klimatmålen, införa skärpta sanktioner mot företag som inte följer miljökrav, göra det dyrare att släppa ut, förenkla för tågåkande i hela Europa och minska användandet av onödig plast. Socialdemokraterna står för en klassmedveten klimatpolitik som får saker gjort i EU.

Forskarna är överens. Vi unga kräver förändring för att rädda planeten. För att lyckas behöver vi fem år med kraftigt höjda klimatambitioner, mer pengar till miljö- och klimatåtgärder och partier som förstår allvaret. Inte högerpolitiker som motarbetar omställningen, vägrar se vad som händer med klimatet och förlöjligar oss som vill göra något åt det.

Rösta på Socialdemokraterna för en politik som tar fighten mot klimatkrisen och gör jobbet som krävs för att rädda planeten.

Daniel Nestor, ordförande SSU Kalmar län

Linus Glanzelius, SSU:s kandidat till Europaparlamentet, plats 8 på S lista 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt