Annons:

Carl Dahlin:

Carl Dahlin (M)

Carl Dahlin: "Länsunionen har kört i diket"

Ekonomin i regionen pekar på skenande röda siffror, vad det innebär för personalen eller medborgare i behov av vård går ännu ej helt att förutspå.

Annons:

Likt Socialdemokraterna i Kalmar skickar regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) nu fram tjänstemän för att ta tuffa smällar, denna gång när regionens ekonomiska underskott rusar i fel riktning. Ansvaret för regionens ekonomi vilar i det yttersta på politiken.

Därför är det naturligt att ingen av regionens chefstjänstemän vill peka ut konkreta åtgärder i media för att vända det sjunkande skeppet. De har inte fått några sådana instruktioner och det är helt enkelt inte personalens uppgift att ta smällarna för politiken.

*

Besparingar innebär nedskärningar inom kostnadstunga områden. Vad kostar? Jo personal. Och däri såklart hyrbemanningen vars prisbild eskalerat kraftigt under Länsunionens styre. M och KD har under lång tid flaggat för det ohållbara men utan att vinna gehör hos majoriteten.

Vi har presenterat flera olika alternativ till både hur budgetarbete, delårsrapporter och andra ekonomiska instrument ska skötas bättre. Därtill har vi en lång lista på åtgärder regionen bör sjösätta för att både attrahera men inte minst behålla personal för att komma bort från de skenande hyrbemanningskostnaderna.

*

Inget händer, medan både personal- och den ekonomiska krisen växer sig allt större inför en sommar där vi ännu väntar på besked från Länsunionen kring hur bemanningen ska se ut; hur många vårdplatser som stängs ned och vad det får för konsekvenser för vanligt folk.

Telefonen har gått varm på sistone där både anställda såsom förtroendevalda hört av sig i oro för en organisation som mår allt annat än bra. Hur det ekonomiskt trängda läget kommer att påverka arbetet, personalpolitiken liksom patientsäkerheten är frågor som ideligen lyfts upp.

”Varje dag lite bättre” duger inte, vare sig för personalen eller medborgarna. ”Varje dag lite sämre” är inte längre ett skratt som fastnar i halsen utan tyvärr verkligheten men majoriteten vare sig vill eller förmå greppa vad de orsakat. 

Carl Dahlin (M)

Personalutskottet

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt