Annons:

Westerwikspartiets krav inför budgetbeslutet i dag

Jonas Jalkteg, ordförande i Westerwikspartiet

Westerwikspartiets krav inför budgetbeslutet i dag

På måndag den 8 juli har KS ett extrainsatt möte med anledning av att det blev återremiss den på KF den 17 juni.
Westerwikspartiet vill med sina tilläggsyrkande få till en förändring som gör att vi tänker utanför boxen om vi vill ha utveckling och undvika en höjning av kommunalskatten.Fortsätter vi som vi alltid har gjort kommer vi att bli tvingade att höja skatten. Vi kan inte fortsätta att höja taxor, avgifter och hyror i de kommunala bolagen för att sedan skicka över koncernbidrag till moderbolaget VKFAB. Vi måste se över organisationen och de faktiska kostnaderna vi har idag och påbörja förnyelseresan, skriver Jonas Jalkteg i ett pressmeddelande.

Annons:

Westerwikspartiet vill att:

Kommunstyrelsen får i uppdrag att påbörja avvecklingen av ränteswapparna under budgetåret 2020
Sparbankhuset i Ankarsrum byggs om till en ny brandstation. skall vara klart hösten 2020

Samhällsbyggnadsenheten får utökad ram 3 Mkr(2020), 3 Mkr(2021) samt 3 Mkr(2022)
för att projektanställa 4 planarkitekter som skall arbeta med att ta fram nya detaljplaner

BUN (Barn – och utbildningsnämnden) får i uppdrag att följa Skolverkets riktmärke så att det blir 12 barn i åldersgruppen 1-3 år  BUN skall få ett tilläggsanslag på 4,3 Mkr(2020), 4,3 Mkr(2021) och 4,3 Mkr(2022) 

BUN får i uppdrag att minska de totala kostnaderna för sjukskrivningar med 30 % fram till 2022

Socialnämnden får i uppdrag att minska de totala kostnaderna för sjukskrivningar med 30 % fram till 2022

Samhällsbyggnadsenheten får i uppdrag att teckna ett hyresavtal på en färdig matsal till Marieborgsskolan som skall vara klart våren 2020

SOC får ett tilläggsanslag 0,8 Mkr (2020), 0,8 Mkr (2021) och 0,8 Mkr( 2022) för att kunna öppna upp ett anhörigcentrum samt utöka dagens verksamhet med en heltidstjänst

Kultur och fritidsfrågor flyttas från KS till en ny kultur o fritidsnämnd/förvaltning klart 2021

Våra yrkande bygger på att vi vill säkra kommunens ekonomi på lång sikt och göra något för att undvika en höjning av kommunalskatten. För att en skattehöjning skall kunna undvikas måste vi jobba parallellt med olika förändringar, som exempelvis se över orsaken till ökade kostnader för sjukskrivningar. Vi måste också arbeta långsiktigt för att försäkra oss om att vi kan klara personalförsörjningen för våra kärnverksamheter nu och i framtiden.  

Vad som behöver göras omgående är att vidta de åtgärder som krävs för att kommunen skall bli av med ränteswapparna, som kostat oss närmare 50 Mkr per år de senaste tre åren. Vimmerby kommun som inte har några ränteswappar, hade vid årsskiftet en snittränta på 0,57 % på sina lån, Västervik med sina ränteswappar hade en snittränta på 2,17 %.
Vår motion om en ny finanspolicy bör omedelbart verkställas.
Framförallt måste man sätta stopp för de kommunala bolagens expansion. Bolagen hämmar utvecklingen och tillväxten i vår kommun. De lokala företagen har inte samma förutsättningar att expandera som ett kommunalt bolag. Därför vill Westerwikspartiet att en utredning påbörjas för att göra en översyn av den kommunala organisationen. Den behöver effektiviseras och anpassas till de reella behoven. Westerwikspartiet vill att kommande budgetar skall bygga på ett mera långsiktigt planerande och styrdokumentet skall vara Vision 2030. 

 

Jonas Jalkteg
Ordförande
Westerwikspartiet

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt