Annons:

Akko Karlsson (MP) skriver ett pressmeddelande om torskfiskeförbudet

Akko Karlsson (MP)

Akko Karlsson (MP) skriver ett pressmeddelande om torskfiskeförbudet

Den 23 juli har EU - kommissionen för första gången beslutat förbud mot kommersiellt fiske av torsk i södra Östersjön. Förbudet gäller upp till Kalmar perioden 24juli till sista december i år.

Annons:

Orsaken är att minska hotet mot det östra beståndet av torsk i Östersjön- ett drastiskt åtag men nödvändigt baserat på vetenskapliga råd (internationella havsforskningsrådet ICES) som publicerades i maj detta år. Rådet baseras på beståndets ålder, reproduktion, tillväxttakt och dödlighet.

 

- Jag anser det är nödvändigt om än olyckligt att vi som mänsklighet har överutnyttjat våra naturtillgångar i Östersjön  och allvarligt skadat våra ekosystem och arters överlevnad. Som de flesta säkert känner till har Miljöpartiet och Eus gröna grupp (EGP) varit drivande för att skärpa  EUs roll för hållbart fiske - inte minst genom dåvarande EU -   ledamoten Isabella Lövin ( numera Sveriges vice stads- och Miljöminister) .  Just detta beslut har tagits med stöd av EUs artikel 12:1 i den gemensamma fiskeripolitiken (EU nr 1380/2013), skriver Akko Karlsson (MP).

 Beslutet är en viktig del i omställning för hållbara och mer småskaligt fiske.

- Här är ett konkret exempel där den gröna gruppens arbete ger effekt, man skall inte kunna köpa sig fri från hållbarhetsansvar oavsett bransch. Fisk är ett viktigt livsmedel och vildfångad fisk har fördelar jämfört med odlad energikrävande fisk med övergödningsproblematik. Förutsättning för att kunna äta vildfångad fisk, är då att vi gemensamt hushållar med de bestånd som finns, skriver Akko.

 

Levande kustsamhällen och livskraftig fiskerinäring har varit ett viktigt perspektiv i beslutet från EU ,som även framgår från tidigare beslut där förbud av fartyg över 12 meter som redan nu i juli inte får använda maskstorlek 90 mm eller större och inte heller använda bottenlinor  eller långrevar i större delen av det område som berörs av det nya nödstoppet.

- Vissa undantag gäller för det småskaliga kustnära fisket, och fritidsfisket påverkas inte alls - det är en viktig signal då det industriella fisket med internationella / nationella  trålare och rena dammsugarfasonerna  har gjort stora överuttag över stora geografiska området som slår undan benen för lokalt balanserat fiske- och som har ett helt annan känsla för lokal bestånd. Jag ser gärna mer av lokal fiskeförvaltning skriver Akko Karlsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt