Annons:

Vem tjänar på arbetskraftsinvandringen?

Jacob Hofften Socialisterna Välfärdspartiet

Vem tjänar på arbetskraftsinvandringen?

Allt arbete som utförs på arbetsplatser i vårt land. Alla som går till jobbet och städar, monterar, lär ut, lagar mat eller vad det vara månne. För vems skull pågår allt detta? Det skriver Jacob Hoffsten Socialisterna Välfärdspartiet i en insändare.

Annons:

Är det för att vi medborgare ska få mat, tak över huvudet och ett tryggt samhälle att leva i eller är det för att företagen ska tjäna maximalt? Beroende på hur man svarar på den frågan så kommer man agera väldigt annorlunda i en rad situationer. Styrande politiker i vårt land behöver inte fundera, de har en ryggmärgsinstinkt att välja företagens bästa. Detta visas tydligt i reglerna som gäller arbetskraftsinvandring. Kort förklarat beslutade riksdagen under Reinfeldt att arbetskraftsinvandring helt ska ske på företagens villkor. Företagen avgör vilken arbetskraft och hur mycket som tas in. Kan man visa att man erbjuds en anställning släpps man in i landet och kan på sikt erbjudas permanent uppehållstillstånd. Effekterna av detta är katastrofala: Handel med anställningserbjudanden och utnyttjande av arbetare i en extremt utsatt situation. Lönedumpning och press att acceptera sämre arbetsmiljö när jobb ges till folk som får arbeta för småpengar under usla förhållanden.

Arbeten med låga krav på formell kompetens hade kunnat ge flyktingar, som kommit hit av asylskäl, en väg in på arbetsmarknaden och då självklart till avtalsenliga löner och villkor. Istället tar man alltså in stora mängder lågkvalificerad arbetskraft. Arbetskraftsinvandringen är till och med större än asylinvandringen, när man tar med anhöriginvandring i beräkningen.

Detta är en vansinnig politik förd av inkompetenta politiker, hur länge till ska vi acceptera detta? Det krävs ett politiskt alternativ som ställer medborgarnas väl i första rummet. Arbetsmarknaden ska vara ordnad för att bäst tillfredsställa medborgarnas behov, inte glädja företagen till varje pris. Arbetskraftsinvandringen borde begränsas till ett minimum av yrken där behovet prövats av lämplig myndighet och hänsyn tagits till fackförbundens bedömningar.

Jacob Hoffsten

Socialisterna Välfärdspartiet 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt