Annons:

DEBATT: All fakta på bordet innan beslut!

Elin Sjölander Landerdahl (M).

DEBATT: All fakta på bordet innan beslut!

På senaste Barn- och utbildningsnämnden hade vi ärendet uppe om att bygga en ny förskola i norra stadsdelen, närmare bestämt på tomten Homman (”gamla ICA Laxen”).  Jag är mycket väl medveten om att vi är i behov av 70 stycken nya förskoleplatser i norra stadsdelen till år 2022 för att klara uppdraget att kunna erbjuda alla familjer den barnomsorg som de behöver. Det skriver Elin Sjölander Landerdahl (M) i en debattartikel.

Annons:

Vi har tidigare tagit beslut om att gå vidare med projektering av en ny förskola på just den tomten. Vi fick då tre alternativ på kommunala tomter presenterat för oss och nämnden var enig när vi fattade beslut om att tomten Homman var det bästa.

Inte visste jag då att externa aktörer hade uppvaktat ledande politiker inom S och C. Den informationen fick jag nyligen till mig. Trots att en extern aktör har visat intresse, ritningar och säger sig kan konkurrera kostnadsmässigt så har man alltså inte valt att lägga fram det som ett förslag till nämnden.

Ärendet om en ny förskola har diskuterats under lång tid men vi i nämnden fick inte tillgång till några handlingar förens sex dagar innan nämnd och då var beslutet ”tvunget” att fattas för att förskolan ska vara inflyttningsklar mars år 2022.

*

Nämnden blev, i mina ögon, gisslantagna på grund av den korta tiden att fördjupa sig i ärendet och handlingarna. Det är viktigt att det finns tid för oss politiker att lyssna på intressenter och medborgare samt ha möjlighet att förslå förändringar innan ett beslut ska fattas, speciellt när det kan få stor påverkan både ekonomiskt men också gällande kvalitet.

Vi måste ha respekt för att det kan komma fram ny information desto mer ärendet arbetats fram. Det är inte första gången som jag upplever att minoritetsstyret (S, C, MP) drar ut på tiden för projekteringar, för att sedan hamna i ett läge då beslut ”måste” fattas snabbt.

Detta sätt att arbeta är inte bra för kommunens utveckling. Givetvis ska vi ha respekt för ideologi och partipolitik samt vår syn på vad som är bäst för kommunen och samhället men låt oss istället vara raka och ärliga istället för att taktisera bakom ryggen på varandra.

*

Moderaterna valde att yrka på återremiss av ärendet, någonting som vi helst inte hade velat göra men vi kände att vi inte hade något val. Det har precis som det ofta gör, framkommit mer information som också måste tas i beaktandet innan vi kan fatta beslut om en så pass stor investering.

Ordförande Marcus Fridlund (S) säger då på nämnden att han tror att en ny förskola på tomten Homman är det bästa alternativet. Vilket han absolut kan ha rätt i men skillnaden mellan Fridlund och mig är att han nöjer sig med att tro – jag vill veta.

Att ha all fakta på bordet innan jag fattar ett beslut är en självklarhet för mig. Som förtroendevalda är vi skyldiga medborgarna att utreda alla alternativ som finns, oavsett om det är kommunala eller externa. Det är trots allt medborgarnas skattepengar som ska förvaltas.

Elin Sjölander Landerdahl (M)
2:e vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt