Annons:

Anell (S): M vill driva upp vinstjakten i sjukvården på nya nivåer

Socialdemokraten Malin Anell. Foto: Pressbild

Anell (S): M vill driva upp vinstjakten i sjukvården på nya nivåer

En av moderaternas absoluta toppolitiker föreslår att landets regioner ska avskaffas och att privata försäkringsbolag istället ska börja finansiera vården. Irené Svenonius (M), sitter i moderaternas partiledning och är dessutom högst politiskt ansvarig som finansregionråd i Stockholm. 

Annons:

Hon leder också moderaternas sjukvårdspolitiska arbetsgrupp och man får därför anta att det här förslaget är på väg att bli partiets nya officiella politik.

Förslaget skulle kasta omkull hela den svenska välfärdsmodellen, innebära en omfattande privatisering och få vinstjakten att drivas upp på helt nya nivåer. 

Att finansiera vården med privata sjukvårdsförsäkringar är ett förslag som kastar oss tillbaka femtio år tillbaka i tiden, där de som inte har råd får sämre vård eller ingen vård alls. Den skattefinansierade sjukvården är ett grundfundament för välfärdsstaten. Det är smartare, effektivare och rättvisare att betala vården via skattsedeln än via privata försäkringar.

 *

Vår gemensamma välfärdsmodell är en del av det som gör Sverige fantastiskt. Genom att ställa krav på varandra och hjälpas åt så utvecklar vi vår gemensamma samhällsmodell. Den solidariska finansieringen är en grundbult i välfärden.

När välfärden fungerar och omfattar alla vågar vi mer; byta jobb, starta företag, bilda familj och skaffa barn, flytta eller börja studera. Det tjänar vi alla på. Men detta vill alltså Svenonius och moderaterna bryta upp genom att privatisera sjukvården.

 *

Svensk sjukvård behöver istället mer personal genom bland annat fler utbildningsplatser. Mer resurser genom bland annat de välfärdsmiljarder som den socialdemokratiskt ledda regeringen nu tillför.

Jag undrar vad moderaterna oppositionsråd Malin Sjölander tänker om allt det här? Står Malin Sjölander bakom Svenonius förslag? Om detta är Moderaternas nya linje är det något av en krigsförklaring mot vår svenska välfärd. 

Vi socialdemokrater vill se ett starkare samhälle med mer resurser till välfärden. Sverige ska vara ett modernt välfärdsland som bygger på sammanhållning. Det är så vi skapar ett tryggare Sverige.

Malin Anell (S)

Ledamot i fullmäktige i Region Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt