Annons:

DEBATT: Kommunen sitter fast i lyxfällan

De senaste dagarna kan man i pressen läsa  ledande politikers uttalande om taxor och ränteswappar. Marianne Gustavsson uttalar sig kritiskt till höjningen av Va och renhållning med 47% och avgift för kompostering. Dan Nilsson och Conny Tyrberg försvarar denna höjning och handel med ränteswappar, som orsakar överräntor med ca 45-50 miljoner/år.

Annons:

Alla som frågasätter detta har missuppfattat säger man, och säger att man tom tjänat på att betala dessa överräntor, men ger inget belägg för detta.

En swapp, tecknad 2011 tom. 2031 på 80 miljoner till en ränta av 4,07%, säger sig Conny Tyrberg inte känna orsaken till. Han var då kommunstyrelsens 1:e vice ordförande!  Mycket märkligt!!

Under den här tiden när aktuella swappavtal ingåtts har alla nu ledande politiker såsom Harald Hjalmarsson, Conny Tyrberg och Tomas Kronståhl suttit i ledningen. Dan Nilsson, Marianne Gustavsson och alla andra politiker från alla partier har varit med på tåget, men alla verkar överraskade.

Alla dessa väldigt kostsamma avtal skall betalas, men konsekvenserna har man inte förstått. 

*

Vad är då bakgrunden till att man tecknade dessa dyra avtal? Från 2006 tom. 2018 med samma politiker i spetsen, ömsom från höger, ömsom från vänster, fördes en i många stycken rena lekstugepolitiken. Man lånade pengar hejvilt till projekt helt i det blå. Exempel: Holyday Club, Visans hus, muddring av hamnen, Slottsholmen, gästhamnen, flygplatsen, och inte minst till bostadsområdet Ekhagen med alla nedlagda kostnader för gator och vägar, gatubelysning, vatten och avlopp, el-ledningar mm.

Det sistnämnda får man i åratal ligga ute med pengar innan det är fullbebyggt. Kommunen fick helt enkelt storhetsvansinne!! Allt detta skall betalas! Lån ersätts med lån, swapp med swapp med allt högre räntor.

Några partiföreträdare har vaknat till! Dock alltför sent! 

Kommunen sitter fast i lyxfällan!

Inger Wiman

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt