Annons:

DEBATT: Skatten på platspåsar den mest verkningslösa symbolåtgärden

Ungsvenskarna gillar inte att skatten på plastpåsar höjs. Foto: MostPhotos

DEBATT: Skatten på platspåsar den mest verkningslösa symbolåtgärden

Onsdagen den 29:e januari röstade riksdagen igenom den så kallade plastpåseskatten, endast Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade nej till det utdömda förslaget. 

Annons:

Plastpåseskatten aspirerar på att vara den mest verkningslösa miljöpolitiska symbolåtgärden i nutid och består i praktiken av en punktskatt på tre kronor per plastkasse i handeln. Allt för miljöns skull.

Det kan tyckas att regeringen därmed har goda intentioner med förslaget men de tycks ha missat att det inte är svenska plastpåsar som orsakar problem i världshaven. Istället härstammar 90 % av all plast i världshaven från Afrika och Asien, i Sverige har vi nämligen ett välfungerande system för avfallshantering och plastpåsarna från handeln nyttjas ofta som avfallspåsar.

*

Ser man därutöver på alternativen till våra svenska plastpåsar, ofta producerade av återvunnen plast, så utgörs dem huvudsakligen av bomullskassar. För att det ska löna sig ur en resurssynpunkt måste dock en bomullskasse nyttjas hundratals gånger enligt Naturvårdsverket.

Då kvarstår import av soppåsar på rulle som producerats av fossila råmaterial vilket knappast är önskvärt. Av allt att tyda rör det sig istället åter om en miljöpartistisk straffskatt med syfte att inbringa mer skatteintäkter till statskassan.

Närmare sagt 2,1 miljarder om man ska förlita sig på regeringens uppskattning, även om det finns goda skäl att anta att intäkterna blir mindre då förbrukningen torde minska mer än vad regeringen räknat med.

*

Som om detta inte vore nog kommer det dessutom att bli brottsligt att importera fler än 40 stycken plastpåsar. Tullen ska med andra ord rikta resurser från att motarbeta införsel av illegala vapen och narkotika till att istället hålla koll på plastpåsar.

Utan någon som helst nytta för miljön eller klimatet har regeringen med andra ord nu säkerställt att plastpåsarna på ICA ska kosta sju kronor styck och att någon som importerar 41 stycken är kriminell. Vilket skämt.

Jonathan Sager,
Kontaktperson för Ungsvenskarna Kalmar län

Tobias Andersson,
nationell talesperson Ungsvenskarna

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt