Annons:

PRESIDIET: Inget formellt fel på förslaget om badtid för enbart kvinnor

Sverker Thorén. Foto: Anders Sjögren

PRESIDIET: Inget formellt fel på förslaget om badtid för enbart kvinnor

Den senaste tiden har flera e-förslag och även funktionen e-förslag debatterats i våra lokala media även på nyhetsplats. Det är bra. Mindre bra är att utsagor inte har kollats upp och att den faktagranskning man förutsätter sker av redaktionerna inte har gjorts.

Annons:

Av artikeln ”E-förslag om bad enbart för kvinnor i simhallen är felformulerat – kan stoppas” ( Dagens Västervik 200124 ) får man uppfattningen att fel är begångna i hanteringen. Man får också intrycket att förslaget kan och ska stoppas, att demokratiberedningen har haft sammanträde i januari och diskuterat frågan. Inget av detta stämmer.

Det är i detta fall en enskild politiker med ett uppdrag i demokratiberedningen som har haft synpunkter på hanteringen av det aktuella förslaget. Demokratiberedningen har ännu inte haft något möte i år och synpunkterna har inte hanterats av beredningen. Med anledning av synpunkterna har fullmäktiges presidium diskuterat hanteringen av förslaget vid sitt senaste möte. Presidiet var överens om att inga formella fel hade begåtts i hanteringen av förslaget.

*

Presidiet enades också om att i de e-förslag som fortsättningsvis kommer in så ska en granskning ske så att det inte kan uppfattas som att förslaget kommer från någon som har mandat att företräda en hel förening. Det bör alltså inte stå ett namn och en förening som avsändare, utan endast ett namn.

Att förslaget i övrigt skulle vara skrivet i vi - form är inget som kommunen har uttalat är ett problem eller skäl för att inte publicera det. Vi har heller inte uttalat oss kring hur processen med insamlandet av underskrifter går till och kring vilka som skriver under förslagen, då vi inte ser något problem med nuvarande system. Vid misstankar om upprepade missbruk av systemet, till exempel om samma person skriver under samma förslag flera gånger, så kan det finnas anledning att se över detta.

*

Möjligheten att logga in i tjänsten med bankID finns, vilken infördes efter ett önskemål från en medborgare som lämnade in e-förslag. Att däremot kräva bankID för att kunna lämna eller underteckna förslag vore att begränsa möjligheten för ett antal medborgare att lämna förslag, bland annat barn och ungdomar.

Med vänlig hälsning

Sverker Thorén(L) Kommunfullmäktiges ordförande, ordförande i Demokratiberedningen

Peter Johansson(M) 1:e vice ordf Kommunfullmäktige

Annette Torstensson(C) 2:e vice ordf Kommunfullmäktige

Kommentar: Vi tar till oss av kritiken från fullmäktiges presidie och skulle ha varit tydligare med att det var just Tobias Kellers (C) åsikter och synpunkter som artikeln speglade./Jakob Karlsson, ansvarig utgivare.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt