Annons:

Kraven och Resurserna i skolan stämmer inte överens!

Anqi Åström skriver en debattartikel om Skolan.

Kraven och Resurserna i skolan stämmer inte överens!

Skolan är idag hårt pressad från många håll, inte enbart avseende krav på en forskningsbaserad, kvalitativt bra undervisning, utan även ökat samhällsansvar vad gäller alla elevers rätt att lyckas. Inom tio år ska skolan dessutom tillhandahålla en utbildning i världsklass, enligt kommunens Vision 2030. Skolans största problem just nu är en allt för hög arbetsbelastning. Framför allt, finns det inte tillräckligt med personal som ska tillgodose alltför många elevers individuella behov.

Annons:

Skolan har inte de resurser som krävs för att uppfylla vad skollagen säger och Västerviks kommun är inte unik på något sätt. Besparingar inom skolan är en verklighet som vi delar med många kommuner runt om i landet. Det är tyvärr ingen tröst för oss som bor och verkar i Västervik. Föregående år hamnade Barn och utbildningskontoret med ett underskott på sammanlagt cirka 5,2 miljoner och räknar vi bort det som täcks upp av kommunens sparade medel hamnar underskottet på över 9 miljoner. Detta är ett underskott som i kommande budgetar ska sparas in.

Snart går det inte längre! Många pedagoger inom skolan anser säkert att botten redan är nådd och de som har möjlighet söker sig till andra verksamheter. Inför höstterminen finns det just nu cirka 70 lärartjänster, alla kategorier inräknade, att söka inom kommunen. Ja, ni läste rätt, 70 stycken! Att rekrytera 70 nya lärare kommer att bli grannlaga uppgift. För er som inte är insatta i regelverket så måste varje skola annonsera ut tjänster som inte för tillfället innehas av behörig personal. Behörig blir man när man tagit någon form av lärarexamen. Många av de som i dagsläget ej är behöriga, kommer säkert att bli erbjudna vikariat, men faktum kvarstår dock. Vi har mycket svårt att rekrytera ny personal samt att fylla de utbildningsplatser som finns vid våra lärosäten. Lärarförbundets senaste undersökning visar att så många som 4 av 5 grundskole- och gymnasielärare måste arbeta igen sådant de inte hunnit med under sin ordinarie arbetstid under de ledigheter som finns inlagda under läsåret. Att så många lärare inte hinner med sina uppdrag och behöver arbeta igen under loven är en allvarlig larmsignal, då vi vet att lärares arbetsbelastning är mycket hög jämfört med de flesta andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden. 

En avgörande faktor för att vända den negativa trenden och lyckas med att behålla och att fler ska vilja bli lärare, är att läraruppdraget renodlas samt att stödfunktionerna stärks. Vilken avlastning som ska till, måste utgå från de lokala behoven på varje arbetsplats. Det är viktigt att säkerställa att lärare får använda sin tid och kompetens till det som krävs för lärande och utveckling. Då först stärks kvaliteten i verksamheten samtidigt som läraryrket blir mer attraktivt.

Viktiga steg måste tas mot konkreta arbetsmiljöåtgärder på varje skola, fritidshem och förskola i kraft av det nya skolavtalet. Avtalet säkrar dock inte arbetsgivarens finansiering. Det är inte en kollektivavtalsfråga. Det är ytterst de lokala politikerna i Västerviks kommun, som har ansvaret för att det ska finnas en rimlig balans mellan krav och resurser för skolans personal. Det ansvaret måste växlas upp och göras synligt i kommande årsbudgetar.

Det är dags att vi alla gemensamt tar dessa problem på fullaste allvar och ser till att få saker och ting att hända. Det är vi skyldiga våra barn. Dags att verkligen satsa på nästa generation!

Vi ser fram emot att på torsdag kväll få svar från våra politiker om hur de ser på framtidens skola.

 

Anqi Åström Ordförande

Lärarförbundet Lokalavdelningen Västervik

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt