Annons:

Hjälp till med att rädda tornseglaren

Hjälp till att rädda tornseglarena. Foto: Pixbay

Hjälp till med att rädda tornseglaren

Vad vore en sommar utan att få höra visslingar från skyn där en flock tornseglare med halsbrytande manövrar jagar insekter? Tyvärr går det så dåligt för arten att vi kan förlora den somriga upplevelsen.
Allt fler gamla tak med tegelpannor under vilka tornseglaren tidigare byggt bo ersätts med plåttak och därmed försvinner viktiga häckningsplatser. Tornseglaren är i Rödlistan 2020 listad som Starkt hotad (EN), dvs. arten riskerar att försvinna från vår fauna.

Annons:

Vad kan man som husägare göra för att rädda arten tornseglare? Naturligtvis kan man ersätta ett gammalt tegeltak med ett nytt tegeltak där man samtidigt ser till att de nedersta pannorna är öppna nedtill. Men ersätts det gamla tegeltaket med ett plåttak måste andra åtgärder tas till, t.ex. genom att sätta upp holkar under takfoten. I äldre hus hittar tornseglaren ofta möjligheter att krypa in i öppningar under takfot eller i väggar högt upp på huset. Se till så att dessa öppningar inte täpps till!

Tornseglarna, som kan bli över 20 år gamla, är mycket trogna sina boplatser och återkommer till samma plats år efter år. När en boplats försvinner kan det betyda att ett par inte kan häcka och föda upp ungar under flera år efteråt. Då minskar antalet tornseglare eftersom de gamla fåglar som dör inte ersätts av nya ungfåglar.

Visste du att tornseglaren nästan enbart landar i samband med häckningen i slutet av maj till mitten av juni? All övrig tid av året tillbringar den i luften även under övervintringen i Afrika. Den fångar insekter och äter i luften, den sover i luften, den parar sig i luften och den fångar det lilla bomaterial den behöver i luften. Dina tornseglare landar bara där de har sitt bo i huset där du också bor. Tornseglarna är renliga och avlägsnar spillning ur boet, det är sällan man ser spillning vid inflygningsöppningar eller under bon. Så oroa dig inte för föroreningar.

Hotet mot tornseglaren kommer från okunniga husägare och entreprenörer. Din förståelse och din insats behövs. Du kan bidra till att tornseglaren finns kvar i vår fauna. Kontakta oss om du vill ha mer information. Hjälp oss att rädda tornseglaren!

Tjust Fågelklubb
Larsgunnar Nilsson

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt