Annons:

I tuffa tider är det bra att tänka långsiktigt!

Lärarförbundet skriver att löneökningen för lärare i Västerviks kommun bör bli större än det som budgeterats.

I tuffa tider är det bra att tänka långsiktigt!

Förra veckan publicerades artiklar i våra lokala nyhetstidningar, där man satte fokus på att kommunanställdas löner i Västervik ligger på en mycket låg nivå i jämförelse med landet och regionen i övrigt. Hultsfred som befann sig på sista plats i regionen, försöker i årets löneförhandling arbeta sig bort från den positionen och hade över 3,5 % i löneökning för sina pedagoger. Västervik har en annan strategi och i budgetförslaget inför 2021, där man valt att budgetera med en löneökning på 2,3 %, vilket är en sänkning från grundförslaget med 2,5%. Det skriver Lärarförbundets styrelse i en debattartikel. 

Annons:

Självklart förstår vi att nästkommande år, kommer att bli mycket ansträngande och att kommunens intäkter blir mindre på grund av den lågkonjunktur som Coronapandemin orsakat. Vi vill dock vända på tankesättet och ställa oss frågan om vi verkligen har råd med att fortsätta att ha låga löner för våra kommunanställda pedagoger?

Under den närmaste femårsperioden kommer totalt 382 av kommunens anställda att uppnå pensionsålder. Hur mycket man än lockar med kust och hav, så har lön en mycket viktig betydelse, när man söker arbete. Enligt skollagen får man inte fastanställa personal, som inte har lärarlegitimation, utan dessa anställs oftast ett år i taget. Varje rekrytering kostar ca 28 000 kr och därefter tillkommer kostnader för introduktion och tiden det tar att komma in i arbetet. 

Under våren annonserade Barn- och Utbildningsförvaltningen efter ca. 70 pedagoger.  Tänk om vi med högre löner skulle kunna minska annonseringen med 15 st för att vi har kunnat anställa behörig personal. Det skulle med vårt räkneexempel spara närmare 420 000 kr. Vi skulle även minska avflyttningen till kommuner om det erbjöds högre löner. Vi skulle rent av kanske bidra till inflyttningen till kommunen? Kanske skulle en sådan strategi innebära att vi långsiktigt skulle kunna förbättra kommunens ekonomi?

Vi ser det som självklart att Västerviks kommun ska ha konkurrenskraftiga löner, som tåls att jämföras med övriga riket men framförallt i jämförelse med närliggande kommuner.

Därför ställer vi oss frågan om Västerviks kommun verkligen har råd att fortsätta med låglönepolitik för sina kommunanställda, för att kunna möta framtidens utmaningar. Skolverkets analys säger att hela landet under de när närmaste fem åren, behöver rekrytera ca 69 000 lärare och förskollärare. Hur skall vi med våra löner kunna klara av att stå oss i konkurrensen, när vi ser att vi kontinuerligt sjunker i lönestatistiken gentemot våra omgivande kommuner?

Vi uppmanar härmed våra politiker att ta sitt ansvar för barnens skull!  Våra barns utbildning börjar med en bra lärare och BRA lärare måste få kosta!

 

Lärarförbundets styrelse i Västervik

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt