Annons:

Liberaler:

Kenneth H Axelsson (L) och två andra ledande Liberaler skriver en debattartikel om kommunens budget.

Liberaler: "Olyckligt att ett par partier inte vill ta beslut om budgeten i juni"

I det läge vårt land och vår kommun just nu befinner sig har vi förtroendevalda ett extra stort ansvar. Det ansvaret tog alla inledningsvis när covid-19 dök upp. Samtliga partier medverkade snabbt till att sluta en överenskommelse så att ett förminskat fullmäktige kunde sammanträda under smittskyddssäkrare former. I nämnder och styrelser gick de förtroendevalda över till digitala möten. Det politiska arbetet har tack vare detta hittills under pandemin kunnat fortsätta och nödvändiga beslut fattas. Det skriver ledande Liberaler i en debattartikel.

Annons:

En majoritet i kommunstyrelsen har också varit enig om vikten av att ta en budget i juni enlig plan. Detta för att inte organisationen ska tappa fart utan kunna planera för och organisera väl fungerande verksamhet 2021. Den budget som (S), ( C ) och (Mp) presenterat är en nollbudget och innehåller inga nya satsningar eller uppdrag, utan baseras på årets budget.

Vi i Liberalerna har valt att göra en egen inriktningsbudget, med förslag mot vad vi kommande år framåt måste göra för satsningar för att höja utvecklingsnivån i kommunen.

I kommunstyrelsens beslut 1 juni ingick också ett tvärpolitiskt, parlamentariskt arbete om kommunens ekonomi och verksamheter och en budgetöversyn vid kommunfullmäktige i november, för att kunna göra en revidering om förutsättningarna förändras. Det första är något som vi liberaler och övriga oppositionspartier krävt och kommunfullmäktige beslutat. Det andra något som måste anses självklart ett år som detta.

Precis innan, under och efter förra kommunstyrelsemötet har ett par partier klargjort att de inte tycker att någon budget ska tas nu i juni utan senare. Det är olyckligt anser vi och skapar onödig oro, när osäkerheten kring Coronapandemins konsekvenser fortfarande är stor.

I debatten för några fram att osäkerheten i ekonomin pga covid-19 gör att vi inte nu ska ta någon budget. Vi anser att ett sådant agerande skulle skapa ytterligare oro, problem och också kostnader. Hittills har staten fullt ut kompenserat kommunen för minskade skatteintäkter och också signalerat att man tänker fortsätta med det. Dessutom har kommunen medel avsatta just för detta ändamål som endast får användas i ett läge med extraordinärt budgetbortfall. Behövs det anser vi att vi ska göra det nu.

Vi inledde med att vi förtroendevalda har ett särskilt ansvar i de mycket speciella förhållanden som nu råder. Liberalerna i Tjust anser av de skäl vi fört fram här att en budget ska tas i juni. Vi lägger inga nya yrkanden och vårt budgetförslag tar utgångspunkt i majoritetens förslag om en nollbudget. Våra förslag ska i nuläget ses som inriktningsmål och förhoppningsvis ingå i en reviderad budget som tas på november månads fullmäktige, där vi återkommer med eventuella yrkanden.

 

Fredrik Lindström(L) gruppledare KF

Kenneth Hardy Axelsson(L) KS-ledamot

Sverker Thorén(L) Kommunfullmäktiges ordförande

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt