Annons:

REPLIK: Lagstiftningen är stelbent och daterad

Johanna Wyckman (L).

REPLIK: Lagstiftningen är stelbent och daterad

Vänsterpartisterna Linda Fleetwood och Jonny Andersson ondgör sig över utredningen "En moderniserad arbetsrätt", den så kallade LAS-utredningen. De förslag som utredningen har presenterat innebär viktiga steg i rätt riktning. När Lagen om anställningsskydd (LAS) infördes såg vårt parti behovet av en generell lagstiftning som gav ett grundskydd till alla arbetstagare. Det behovet kvarstår, men lagstiftningen är idag stelbent och daterad, precis som Vänsterpartiets politik.

Annons:

Det finns en rad problem med LAS som den ser ut idag. När arbetsgivare tycker det är krångligt osäkert och dyrt finns risken att de väljer att inte anställa alls. Få vågar chansa på att anställa personer utan arbetslivserfarenhet och kontakter, vilket särskilt drabbar unga och nyanlända.

Anställda uppmuntras till att aldrig byta jobb på grund av att de då hamnar sist i turordningslistan vid arbetsbrist, vilket skapar inlåsning och ohälsa. Turordningsreglerna gör det också svårt att säga upp anställda som exempelvis gjort sig skyldiga till sexuella trakasserier, och de försämrar individens möjlighet att forma sitt arbetsliv. Turordningsregler ger en falsk trygghet och tar inte hänsyn till arbetstagarnas kompetens.

 *

Vänsterpartisterna angriper i sin debattartikel utredningens förslag utan att komma med några som helst egna konkreta svar på hur dessa problem ska lösas. Vi utgår ifrån att även Vänsterpartiet vill bekämpa sexuella trakasserier och ohälsa i arbetslivet, men så länge de driver en politik som skapar dessa problem medverkar de till att de finns.

Samtidigt som arbetsrätten görs mer flexibel måste individens ekonomiska trygghet vid arbetslöshet stärkas. Liberalerna vill därför att alla som haft ett jobb och betalat skatt ska omfattas av en statlig och allmän A-kassa. Liberalerna kan inte, till skillnad från Vänsterpartiet, acceptera nuvarande lagstiftningens misslyckanden, med omfattande utanförskap, låg rörlighet och hög inlåsning. En moderniserad arbetsrätt i kombination med förstärkt ekonomisk trygghet vid arbetslöshet ger individen bättre möjlighet att forma sitt arbetsliv, samtidigt som det gör att företag vågar anställa.

Johanna Wyckman (L)

Regionråd

Gulan Avci (L)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt