Annons:

Ger politikerna verksamheterna rätt förutsättningar genom inställda möten?

Lärarförbundet skriver en debattartikel om politiker ger rätt förutsättningar till kommunens verksamheter enom att ställa in kommunfullmäktiges sammanträde.

Ger politikerna verksamheterna rätt förutsättningar genom inställda möten?

Kommunen är vår arbetsplats och kommunen är vår arbetsgivare. Just nu befinner sig förskolan och skolans pedagoger i en tuff tid där de får täcka upp för kollegor som är hemma, driva samma lektion på distans som de har på plats. Många medarbetare får ta samtal där vissa vårdnadshavare inte delar deras åsikt om att barnen behöver gå hem då de uppvisar symtom. Mitt i detta står vi utan klara besked om kommunens budget nästa år. 

Annons:

När det blåser behöver man ha en arbetsgivare som ser personalens problem och finns där för att stötta. En arbetsgivare som tänker längre fram och planerar för att framtida kollegor ska vilja arbeta här hos oss. Tänk om vi skulle få se rubriker som, Västerviks kommun tar nu krafttag i att öka sitt arbetsgivarvarumärke och har regionens högsta löner. I stället möts vi av rubriker där årets budget inte går att tas, pga. att politiken inte är överens hur mötesformerna skall vara. Ett möte som kostar ca. 75 000 kr!  Vi i Lärarförbundet har lagt många timmar på att MBL - förhandla årets budget, vi vet hur mycket arbete det ligger bakom varje dokument.

Tänk om kommunen kunde göra en ekonomisk analys över hur mycket det har kostat att dels göra om budgeten, ha inställda fullmäktigemöten, tjänstemännens arbete att ta fram underlag och all den tid det har tar att bereda ärendena, sedan ta denna kostnad som nu har uppstått och lägga det på konkurrenskraftiga löner inom skolan i stället. De 75 000 kr som det inställda fullmäktigemötet kostade skulle räcka till att betala två tjänster under en månad! Tänk vad två extra medarbetare skulle kunna underlätta på tex en förskola där arbetsbelastningen i dagsläget är hög.

Vi inom Lärarförbundet försöker att vara en aktiv part som inte bara ifrågasätter utan även stöttar upp i kommunens verksamhet. Detta gör vi dels genom att träffa våra skyddsombud en gång i veckan för att snabbt fånga upp frågor från arbetsplatserna som behöver lyftas vidare. Vi försöker även att hitta förslag och lösningar kring hur vi skall arbeta med arbetsbelastning, övertid och övergripande rutiner för att lösa konsekvenserna av den pandemi vi står mitt i. Vi har precis som många andra, gått över till att genomföra alla våra interna och externa möten är på distans. Vi gör vad vi kan för att på bästa tid ta tillvara på vår fackliga tid.

Vi ser att vi tillsammans måste göra det bästa för kommunens anställda för att klara denna tuffa tid.  Det betyder inte att vi i Lärarförbundet tycker att allt är bra just nu, nej, vi säger klart och tydligt ifrån när vi inte håller med. Det vi försöker göra är att i samarbete med kommunen se till att arbetsgivaren skall ha en möjlighet att hinna rätta till problemen i god tid och vi meddelar att vi kommer eller ej innan mötesmackorna är inplastade.

Kommunens högsta leding behöver byta focus och i stället för att skylla på vem som inte pratat med vem i politiken, tar ansvar och stöttar oss som arbetar på golvet med att ge oss trygghet i from av beslutad budget och gärna en budget där arbetsbelastning och arbetsmiljö för era anställda i kommunen är i centrum.

 

Lärarförbundets styrelse i Västervik

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt