Annons:

Vänsterpartiet

Mariann Gustafsson (V) skriver i en debattrtikel, varför Vänsterpartiet var emot att kommunfullmäktiges sammaträde i november skulle genomföras digitalt.

Vänsterpartiet "Vi tänker inte vara några lydiga nickedockor"

I flera år har vi i juni tagit budget för kommande år. I år var osäkerheten stor och vi hade inte kunskap om vilka intäkter kommunen skulle ha 2021. Detta gjorde att vi ansåg att en budget inte kunde tas så tidigt utan vi föreslog att det skulle göras först under hösten, men helst i oktober.

Annons:

Majoriteten ville ta en budget och enda anledningen till att vi sa ja till detta i juni var att det skulle vara en preliminär budget. Beslutet blev också så och att en budget sedan skulle fastställas i november.

Ett beslut till som togs politiskt var att vi skulle jobba i åtta grupper över partigränserna för att kanske kunna komma fram till några gemensamma beslut. Tyvärr kom grupparbetena inte igång förrän i augusti och diskussionen ledde inte till några gemensamma beslut utan blev bara en redovisning av vad grupperna kommit fram till. Jag tycker inte att jag kan se några avtryck av dessa grupparbeten i majoritetens budgetförslag.

I den grupp som jag satt i hade vi flera diskussioner om attraktiv arbetsmiljö och hur chefer fungerar och ska få möjlighet att fungera. I vårt förslag till budget har vi flera yrkanden på bland annat ledarskapsutbildning, introduktion för nya medarbetare, samverkansavtal med mera. Detta hittar jag inte i majoritetens förslag.

I tidningen har vi kunnat läsa att Vänsterpartiet har minusresultat i budgeten, något som vi inte känner igen. Vi har en punkt där vi tar en procent från Kommunstyrelsen och en halv procent från Barn- och Utbildning och Socialnämnden. Denna summa på cirka 12 – 13 miljoner vill vi använda till en kommungemensam satsning på arbetet med barn och ungas utveckling och hälsa. Ett arbete som skulle leda till förbättringar och fånga upp problem innan de blir för stora eller för dyra.

Sedan kan vi se att kommunstyrelsen har ett effektiviseringsuppdrag på 1 % = 3,9 miljoner. Samtidigt får kommunstyrelsen tillbaka 8,6 miljoner riktade till olika projekt. Därför har vi tagit effektiviseringsuppdrag på ytterligare 1 % för att omfördela 3 miljoner till barn- och utbildning. De har inte kompenserats på samma sätt som kommunstyrelsen. Vi har också förslag på att lägga ned flygplatsen och därigenom spara cirka 1 miljon. Vi vill avveckla samarbetet med Västervik Framåt, som får cirka 12 – 14 miljoner om året. Vi vet att det inte går år 2021 då vi inte kan bryta avtalet. Men vi behöver inte förlänga.

Vi hade önskat att kommunfullmäktige hade genomförts i måndags. Vårt krav var inte ett fysiskt möte men vi hade krav på att få möjligheten att votera. I Karlskrona har man KF digitalt men gör omröstningar genom upprop. Har vi möjligheten att se alla på ett digitalt möte? Det kravet finns i kommunallagen. Alla ledamöter ska kunna se och höra varandra.

Det tummas också på oppositionens verktyg att ställa majoriteten till svars genom interpellationer och motioner. Dessa har tagits bort från dagordningen och skjutits på till framtiden.

Vi vill ha ett kommunfullmäktige i demokratisk anda. Vi tänker inte vara några lydiga nickedockor och det är inte det våra väljare vill.

Mariann Gustafsson Vänsterpartiet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt