Annons:

DEBATT: Elflyget närmar sig

Västerviks flygplats har under många år varit ett kärt debattämne. Diskussionerna har varit många, långa och av förståeliga skäl emellanåt också lite infekterade. Trots detta har det under åren gjorts diskuterbara investeringar i banan även att närliggande flygplatser i länet har lagts ner eller ligger i malpåse. Investeringar som nu så här många år efteråt kanske kan visa sig ha ett värde.

Annons:

I dagsläget förekommer visst privatflyg och en relativt nystartad drönarverksamhet på banan. Denna sistnämnda innovativa högteknologiska verksamhet är i sin linda och måste väl ha framtiden för sig med dess många olika användningsområden.

En annan verksamhet som bara ligger några år framåt i tiden är eldrivna passagerarplan. Inom detta område görs det, runt om i världen, stora investeringar och utvecklingen är minst sagt explosiv. Att elflyg kommer att betyda mycket för vår miljö är odiskutabelt, men även en klart minskad energiåtgång och minskade underhållskostnader på planen torde sänka flygpriserna.

Och för att inte tala om bullerminskningen. Med en förbättrad väg 35 och nästa generations flyg från Västervik är vi åter på kartan som en stad med fungerande kommunikationer. Dessutom är det också viktigt att agera för att behålla Bromma som en framtida flygplats för elflyg.

*

Med denna bakgrund är därför Vänsterpartiets senaste utspel om att förvandla vår flygplats till ett industriområde kanske inte riktigt genomtänkt. Inte heller att flyget som de säger skulle vara en lyxvara som samhället skulle kunna undvara. För vad vet vi om vad framtidens elflyg kommer att kosta gemene man. Det kanske blir riktigt överkomliga priser med tanke på ovan nämnda förutsättningar. Vem vet!

Vänsterpartiet är ju här i kommunen ett relativt marginaliserat litet parti, så man kan förstå att de vill försöka visa framfötterna och göra lite kontroversiella utspel. Men i detta fall är det nog läge att tänka om och tillsammans med de övriga partierna se de framtida utvecklingsmöjligheter som faktiskt nu i den innovativa teknikens ljusa tidevarv visar sig så klart och ligger så nära i tid.

Lennart Brewitz

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt