Annons:

BLANK: Därför startar vi Dagens Kalmar – välkommen till vår nya sajt

Anders Blank, redaktör Dagens Kalmar Foto: Arkivbild

BLANK: Därför startar vi Dagens Kalmar – välkommen till vår nya sajt

Nu breddar vi tidningsutbudet och ökar nyhetskonkurrensen. Välkomna till Dagens Kalmar. 

Annons:

Ceosvallen, Vimmerby sent 1970-tal. Träningen med Vimmerby IF:s 14-års lag har precis avslutas, bollar samlas in, benskydden plockas av. Tränaren Sigbert Ottosson har samlat spelarna för genomgång. 

“Och som vanligt så kommer laget mot Kristdala att presenteras i tidningen i morgon”

Av de 20 förväntansfulla tonåringarna är det två som räcker upp handen. 

“Kan jag få reda på om jag är uttagen redan nu? frågar Bosse. Min pappa jobbar på Storebro Bruk, han börjar tidigt och tar med sig tidningen till jobbet. Jag kan alltså inte läsa den på morgonen." 

Simon räcker också upp handen.

“Jag vill också veta om jag ska spela. Hemma har vi Västerviks Demokraten”

Vimmerby Tidning hade som många andra lokaltidningar en imponerande hushållstäckning. Alla på träningen prenumererade på en morgontidning. Tidningens innehåll diskuterades på arbetsplatser, på kafeer,  hemma och i skolan. Vimmerbyborna visste vem som var kommunalråd, varför det var ett hål i marken vid Folkets Hus-korsningen och vem som uppträder vid helgens event på diskoteket Hollandia.

*

Malmen, Kalmar nutid. Det är en välmående bostadsrättsförening i centrala Kalmar. Här bor äldre personer såväl som barnfamiljer, själva urtyperna för en morgontidningsläsare. Det är ofta när man skaffar barn som man också inser nyttan med en lokaltidning. Föräldrar tvingas ta beslut som rör deras deras barns framtid. Det handlar om förskola, idrottsaktiviteter eller kollektivtrafik.

Mycket av detta är kärnan av innehållet i en lokaltidning. Jag bor högst upp i flerfamiljshuset. Det finns bara ett hushåll i uppgången som har papperstidningen, den ligger där ihoprullad i ett halvcirkelformat tidningsställ. Numera som en markör att här bor det människor med utbildning, som anser att det är värt att lägga några hundralappar i månaden på att informera sig om lokalsamhället.

Att folk slutar prenumerera på en tidning har säkert att göra med hushållens ökade medieutgifter. Mobilabonnemang ska betalas, bredband, Netflix, Spotify, kanske en bokstreamingstjänst. En dagstidningsprenumeration halkar längre ned på prioriteringslistan. I synnerhet när branschen för bara några år sedan lärde oss att allt är gratis på tidningarnas webbsidor. Nu är det mesta inlåst. 

*

I dag startar vi Kalmars nya nyhetstidning detta för att ge alla invånare i kommunen en chans att ta del av lokala nyheter utan betalvägg eller krav på inloggning. Man kan se det som ett demokratiskt folkbildningsprojekt . En kommun mår bra, ja till och med är beroende, av oberoende tidningar. Tidningar som granskar makten och har koll på invånarnas skattekronor. 

Ambitionen med Dagens Kalmar att erbjuda snabb, orädd och inte minst viktig journalistik. Detta är moderbolaget Dagens Vimmerbys fjärde nyhetssajt. Vi driver sedan tidigare framgångsrika redaktioner i, förutom Vimmerby, även i Hultsfred och Västervik. Vi tillhör inte någon stor miljardkoncern eller får stöd av ett statsbärande politiskt parti. Detta ser vi som en fördel. 

Avslutningsvis funderar jag på hur många 14-åringar i IFK Berga eller Kalmar Södra som skulle räcka upp i dag handen om tränaren ställde samma fråga som jag fick på Ceosvallen. Tyvärr är det nog många. 

Välkomna till Dagens Kalmar och tipsa gärna om nyheter eller det ni vill att vi ska ta upp.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvastervik.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt