Annons:

Glennfalk: När spelberoendet växer ökar kostnaderna för kommunerna

Spelmarknaden tar allt större makt över oss människor. Och de kommunala kostnaderna växer. Det är kommunen som får ta kostnaderna, tusentals kronor per dygn, för att placera spelberoende invånare i behandlingshem.
I Vimmerbys sociala budget lär det redan ha skett för några år sedan. Budgetposten växer i allt fler kommuner.

Annons:

Vad kommer framöver?

Rökning kostar samhället 31 miljarder varje år, enligt Cancerfonden. Minst 50 miljarder årligen kostar alkoholen samhället, enligt en artikel i SvD. Siffrorna varierar självklart. Det är bara uppskattningar.

När regeringen nu stramar åt regleringen av spelmarknaden, vi har en av de hårdaste regleringarna redan, sköljer en våg av Tv-reklam och marknadsföring över oss. Vi kan av dessa kostnader förstå hur utbrett spel är i befolkningen.

Det gäller för spelbolagen att sno åt sig så mycket marknad som möjligt. Reglerna kommer åren framöver att bli ännu tuffare i takt med att samhällets vårdkostnader ökar. Som med så mycket annat missbruk och beroende; det blir kommunen som får ta notan. Och därmed vi skattebetalare.

*

Det är intressant hur beroende uppstår. Enligt hjärnforskningen kan vi tjuvkoppla vårt belöningssystem med hjälp av droger, alkohol, spel och till och med nätsurfande. Att hela tiden ha telefonen igång är också ett beroendesymtom.

Hjärnfondens film ”Livet sitter i hjärnan” berättar hur hjärnan manipulerar sig själv och belönar oss för sådant som är dåligt för oss. Ja, livet är svårt. Vi är vår egna värsta fiende…

Lägger man samman alla kostnader man kan hitta på nätet så kostar allt vårt beroende; droger, tobak, alkohol, spel lika mycket som hela sjukvården gånger två. Skatterna på de legala ”drogerna”, alkohol och spel exempelvis, täcker långt ifrån samhällskostnaderna.

*

Spelberoende är naturligtvis en katastrof för den enskilde och familjen. Ekonomin ryker all världens väg och lån med skyhöga räntor växer på hög. Om du röker eller super bromsas du sannolikt av en intensiv hosta efter att du kedjerökt 2-3 paket och super du blir du sannolikt medvetslös vid en viss nivå. Men spel finns det inget som stoppar så länge du kan fylla på med SMS-lån och annat otyg.

När du väl hamnat i den situationen, och du fortfarande vill leva, så ska du ta dig till socialen. Där hamnar du i ett budgetkonto och du ska ha både pengar att leva för och en behandling, sannolikt på behandlingshem till en kostnad på 2000-4000 kronor per dygn.

Tragedin, förstår alla, är omfattande. Och förståelsen bland medborgarna liten. Psykosomatiska sjukdomar förstår alla, folk är och blir sjuka av olika anledningar, men behandling för spelberoende kan folk ha svårt att ta till sig.

*

Som i så många andra fall fattar staten beslut och kommunen får ta kostnaderna (Jag har undrat om det är därför hen vill bli riksdagsman istället för kommunpolitiker…). Spelberoende kom in i socialtjänstlagen 2017/18. 

Jag är för marknadsekonomi, jag föredrar kapitalism framför kommunism. Men i det blandsamhälle vi har i Sverige, där välfärdstjänsterna inte bara är fri skola och bra äldrevård, utan också innebär att vi ska ta hand om kostnader för att folk vill spela sig rika, då är jag den förste att ropa på regleringar.

Frågan är vad spel är bra för? Vi spelar väl alla på trav, lägger in en tipskupong, en lottorad eller köper en trisslott. Vi när en dröm om en stor vinst, och samtidigt får vi spänning. På något sätt finns det begränsningar där. Sådana krävs givetvis också när spelen går online i symbios med SMS-lånebolag.

*

Samhällets allt större ekonomiska ansvar för individen driver upp skatterna till orimliga nivåer. Kraven på individens eget ansvar stöter på problem när vi har att välja mellan ett självmord eller behandling. Att skuldsätta en människa livet ut för att ta tillbaka de pengar som behandlingen kostar fungerar heller inte.

Så länge vi har denna ”blandekonomi”, där samhället sjukförsäkrar medborgarna istället för privata försäkringsbolag, så måste vi räkna med högre och högre kommunala kostnader. Eller en stenhård reglering med stoppmekanismer och allt vad det innebär.

Annars har snart socialnämnderna i kommunerna en allt större budgetpost för behandlingsplacering av spelberoende medborgare.

Fotnot: Upplever du att du spelar för mycket? På www.stodlinjen.se kan du få råd och hjälp. 

Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt