Annons:

GLENNFALK: Man sätter kommunerna i klistret med det ena beslutet efter det andra

I april 2018 ställde liberala riksdagsmannen Roger Haddad en enkel fråga till justitieminister Morgan Johansson (s) om regeringen var beredd att ekonomiskt stötta kommunerna om de anställde ordningsvakter, som komplement till polisen.
Han fick inget annat svar än att regeringen satsar på polisutbildningen, en satsning som ska ge fullt antal budgeterade poliser 2024. Inget svar om pengar till kommunerna. Inget svar om just nu.

Annons:

Men just nu är kommunerna på väg att anställa ordningsvakter. Finansierade av kommunala skattepengar. Pengar som ska gå till skola och gamla. Staten har abdikerat, betalar inte ens för sina misstag... 

Det är ordnat så i Sverige idag, att alla försöker skicka sina kostnader till någon annan. Skälet är att den som bestämmer en insats inte betalar fakturan.

Regeringen (staten) beslutar att underbemanna polisen under många, många år för att skapa pengar till annat. Sossarna för att öka bidragen, de borgerliga för att ge jobbskatteavdrag.

Vem betalar notan för regeringarnas beslut? Det är två; kommunen och företagen.

*

Om vi börjat med företagen så ser de till att företag som Securitas och andra vakt- och larmbolag frodas och ökar sina börsvärden. Kedjan ser ut så här: någon gör inbrott, någon annan ser att tjyven går helt fri, någon tredje ser att när inbrottet begås i Vimmerby så är polisen i Gamleby och någon fjärde drar slutsatsen att här kan vi organisera rejäla serieinbrott, där vi har gott om tid och där ingen risk finns.

Försäkringsbolaget upptäcker detta. Höjer premierna så pass att företagaren tvingas till högre och högre självrisk. Två basbelopp, över 90.000 kronor är en vanlig självrisk. När man fortsatt får inbrott, sätter man in larm. Kamera är svårt eftersom staten har särskilda krav.

Larm och kamera avskräcker inte, det finns sätt att skydda sitt ansikte. Självklart. Man kopplar utryckning till sitt larm. Det funkar ungefär varannan gång. Men nya utgifter har drabbat företaget, hen måste betala månadsavgifter och underhåll till larmföretaget, högre försäkringspremie och bevakningskostnader, plus eventuellt yttre skalskydd för skyltfönster etc.

*

Nu börjar tjyvarna intressera sig för hemmen också, göra inbrott när folk ligger och sover, råna gamla tanter på kontokort och lura av dem vigselringen. Fortfarande riskfritt. Polisen avskriver i princip alla sådana fall. Utreder inte.

En kommun börjar bli orolig, otryggheten gör att folk väljer bort bostadsområden. Hemska tanke, tänk om folk flyttar! Kommunen måste fixa tryggheten. Och börjar fundera. Precis som företagaren gjort tidigare. Vi kanske ska ha ordningsvakter, kommunalt ordnat? Några stycken som kan öka tryggheten för vanliga människor?

*

Så går man in i sin budget men hittar inga pengar. Javisst ja, Invånarna betalar ju skatten till staten för att de ska skapa tryggheten i samhället, inte till kommunen. Precis så tänker också företagaren; jag betalar ju skatt till staten för polisen, nu får jag betala larm, väktare och säkerhetsanordningar. Borde inte allt detta vara avdragsgillt?

Det alla nu upptäcker är det bedrägliga i när en person/instans tar ett beslut, men en annan betalar. Om personen/instansen som beslutar också får betala kan jag lova att besluten blir mer övertänkta och blir mera rätt.

Alla regeringar är dåliga på detta men sämst är sossarna. Man sätter kommunerna i klistret med det ena beslutet efter det andra, framförallt inom omsorgen, utan att någon gång fundera på hur kommunen ska få pengar till att uppfylla alla krav. Man har nu börjat inse att kommunalskatten är maxad. Socialdemokratiska kommunalråd borde protestera ljudligt, och för all del också borgerliga då borgerliga regeringar också lägger över kostnader för regeringsbeslut på kommunen.

*

Företagaren då? Ja, hen är oftast van vid att lyfta mössan, bocka och tacka myndigheterna för att han uppmärksammas.

Den mest kreativa överlever. Och då menar jag inte kreativa i att utveckla affärsidé och tillväxt. Utan att vara mest kreativ när det gäller att hantera myndighetskrav och utebliven leverans för sådant som statsskatten ska betala.

En slutgiltig lösning vore att varje kommun fick behålla polisskatten och organisera en kommunal poliskår i samarbete med regionen.

Back to basic.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (M) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt