Annons:

KRÖNIKA: Det här är det riktigt sorgliga i tidningsbranschen

Simon Henriksson skriver om nedläggningen av Östran/Nyheterna. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos/Dagens Vimmerby

KRÖNIKA: Det här är det riktigt sorgliga i tidningsbranschen

Det gör förstås ont när tidningar går under och människor förlorar sina jobb. Men det behöver inte vara slutet på samhällen, som vissa påstår.

Annons:

I veckan kom nyheten att Östra Småland och Nyheterna läggs ned med nästan omedelbar verkan. En stor sorg för många. Ett steg rakt ut i arbetslöshet i en ansträngd och allt snårigare bransch. 

Fast ingen som har någorlunda inblick i mediabranschen kan väl vara särskilt överraskad? Tidningarna, som ägs av samma ägare som äger den dominerande tidningen på orterna, har slagits mot vikande prenumerationssiffror och mindre intäkter sedan jag var på min första fest eller fick min första kyss. 

Med andra ord inte häromdagen. 

Tidningen har klarat sig tack vare att man är stöttad av socialdemokratin och att presstöd har pumpats in i plånboken. Bara i år fick Östra Småland och Nyheterna drygt 13 miljoner kronor i presstöd, enligt Mediestödsnämnden. Att ägarna har skjutit in 100 miljoner det senaste decenniet gör att den mest berättigade frågan är varför det har dröjt ända tills nu.

En produkt kan inte gå med förlust hur länge som helst. Det är omöjligt i ett samhälle byggt på kapitalismen. 

Jag läste ambassadören och tidigare S-ledaren Håkan Juholts krönika i Östra Småland, det som en gång var hans arbetsplats. Den var berörande. 

Det är klart att det gör ont när något som närmast är en institution går under. När den tidningen inte längre kommer gå att läsas till morgonkaffet för Agda, 81 eller Jörgen, 42. När Östra Småland eller Nyheterna inte längre hjälper till att hålla koll på vad politikerna gör med medborgarnas skattepengar, vad som händer i den där lilla orten kring jul eller vem som tar över det anrika företaget. 

Men det som gör mest ont är när en tidning köps upp av en konkurrent. Det som skedde där för flera år sedan. När kampen om att vara först inte längre är på riktigt allvar. När samma ägare styr över konkurrenterna. 

Det är det som är mest farligt i ett föränderligt medielandskap. Att konkurrensen försvinner när ägarna till de olika tidningarna blir färre. Exemplen för oss finns på väldigt nära håll. 

Jag är glad att det inte finns monopol på nyheter i Vimmerby längre. Jag är samtidigt glad att Vimmerby Tidning finns. Att alltid försöka vara vassare, spetsigare och bättre än dem motiverar oss. Ger oss energi. Vi vill ge er Vimmerbys bästa nyheter.

Jag är inte särskilt gammal, men jag är tillräckligt gammal för att ha jobbat med journalistik när så inte var fallet.

Det är uppköpen, samgåendet och gemensamma redaktioner som är problemet.

Att det är slutet för ett samhälle när en papperstidning går omkull behöver inte vara sant. I framtiden kommer vi se många tidningar som drivs på samma sätt som vi driver våra. Är det sorgligt? Kanske. Men det är så konsumenterna kommer vilja ha det. 

Det är bara att acceptera. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt