Sverige har en lysande historia i tävlingen och brukar ofta vara starka kandidater till att kamma hem tävling och för de som hänger med på bet Eurovision så är Sverige ofta högt tippade hos oddsmakare. Tillsammans med Irland så är Sverige nationen som vunnit tävlingen flest gånger med hela 7 vinster, något som är mäkta imponerande.
Sverige kommer med lite fart i ryggen och tog hem tävling så tidigt som 2023 när Loreen gjorde historia och blev den första kvinnan att vinna hela kalaset två gånger. Första gången med låten Euphoria och senast med låten Tattoo. Denna årets upplaga av Eurovision äger rum i Basel, Schweiz 13, 15 och 17 maj.
Men då kommer den stora frågan, hur ser det ut för Sverige i år, vad har landet egentligen skickat iväg för bidrag, och hur ser deras chanser ut? 2025 är sannerligen ett annorlunda år. Sverige har skickat iväg trion KAJ, bestående av Axel Åhman, Jakob Norrgård och Kevin Holmström. I jämförelse med den svenska vinnaren 2023 så är detta ett helt annat nummer, detta är ett nummer som siktar på en kombination av humor och catchy melodi på svenska.
Det låter kanske galet, men deras låt heter “Bara bada bastu” och det är en dedikation till att bastubad. Dagens artikel kommer att ta en djupdykning ner i Eurovision Song Contest-världen och även titta närmare på denna spännande trio för att se se om de har vad som krävs för att Sverige ska bräcka rekordet och ta en åttonde seger i musiktävlingen, så häng med!
Sveriges Eurovision historia
Som det redan nämnts så har Sverige ett otroligt imponerande CV när det kommer till denna europeiska musiktävling - landet är historiskt kända för att skicka iväg bidrag som på förhand spås goda chanser och ofta är med och fightas om en pallplacering. Detta är tydligt med landets hela 7 segrar och jakten på nummer 8 är nu i full gång. Den tvåfaldiga vinnaren Loreen vann senast med låten “Tattoo” 2023, och nöp sin första vinst 2012 med låten “Euphoria”.
Måns Zelmerlöw som kom tvåa i årets upplaga av den inhemska musiktävlingen Melodifestivalen vann tävlingen 2015 med sitt bidrag Heroes som har streamats över 150 miljoner gånger. Take me to your heaven från Charlotte Nilsson kammade hem tävlingen precis innan millennieskiftet år 1999.
Sverige har också sett ett gäng bidrag bli riktiga klassiker efter att de vunnit Eurovision. ABBAs “Waterloo” från Eurovision vinsten 1974 är en låt som spelas friskt än idag. Carolas "Fångad av en stormvind” från 1991 är också ett exempel på en låt som är lika älskad idag som när den vann tävlingen. Och hur kan man glömma låten “Diggi-Loo Diggi-Ley” av Herreys som kammade hem tävlingen 1984?
Det är tydligt att Sverige regelbundet inte enbart lyckats vinna tävlingen men även leverera hits som blivit till världsfenomen, men nu är frågan, kan KAJ göra detta igen?
KAJs chanser
Efter att det stod klart att det är KAJ-trion som ska representera landet så var en rad svenskar skeptiska till vad gruppen egentligen har för chanser i Europa med en sådan pass okonventionell låt, men desto närmare vi kommer tävling desto mindre tvivel det finns. Bastu-låten tycks ha vunnit över hemmapubliken och återfinns nu i toppen på musiklistor.
Det är inte bara svenskarna som verkar sålda, men även oddsmakare verkar vara tämligen överens om att KAJ och Sverige är den självklara toppkandidaten när det kommer till att vinna tävlingen. Gruppen ligger i skrivande stund på en genomsnittligt 26% chans och detta är inte första gången Sverige går in i tävlingen med bäst odds, detta hände även under 2023 och Loreens Tattoo. Dessa låtar skiljer sig dock avsevärt från varandra då KAJs låt är mer humoristisk och en viral succé, medan Tattoo är en dramatisk låt.
Vad talar för KAJs chanser?
Att mäta styrkan av ett bidrag för att förstå vad de har för chanser är alltid lurigt och det finns ingen självklar vetenskap till detta, men några saker som är viktiga är först och främst att låten har en stor appeal och passar en bred skara. En annan faktor är att låten inte enbart ska vara bra som ett nummer och liveframträdande, den ska även gå hem på radio och streamingtjänster.
Vad beträffar KAJ så är det tydligt att de uppfyller båda dessa krav. Deras framträdande på scen fångar ett unikt och humoristiskt perspektiv som utmanar de konventionella och dramatiska framträdandena tidigare vinnare har haft, bland annat Loreens “Tattoo”, eller Duncan Laurence “Arcade”.
Vad som förmodligen talar mest för KAJs chanser är faktumet att låten har blivit en viral sensation, bastu-låtens catchighet har gjort att den tagit en plats på Spotifys “Viral 50-list” och har lyckats att bryta sig utanför skandinaviens gränser. Låten har i skrivande stund nästan 30 miljoner lyssningar och den fortsätter att öka kraftigt innan Eurovision ens har gått av stapeln.
På modersmål
Låten har också potential att vara ett autentiskt verk som visar på en stolthet för landets identitet. Många “Mello” och Eurovision fans har funderingar kring om en låt på modersmål verkligen kan fånga ett intresse utanför landets gränser, men detta är tydligt med Ukrainas vinnare från 2016 “Jamala”, eller Portugals “Salvador Sobral” från 2017. Detta är två låtar som visar hur ett starkt framträdande och en genuin känsla kan sträcka sig längre än endast ett språk.
Att Sverige har röstat fram en låt på modersmål är en intressant vändning då landet inte gjort detta sedan 1998 då Jill Johnson vann den inhemska tävlingen med låten “Kärleken är”. Ännu intressantare är också att KAJ inte ens är från Sverige, men Vörå i Finland, dock sjunger de låten på en svensk dialekt.
Olidlig spänning
Då tävlingen närmar sig med stormsteg så börjar spänningen för Eurovision att byggas upp. Sverige tävlar i den första semifinalen 13 maj men är mer eller mindre garanterade att ta sig till final. Om KAJ har vad som krävs för att vinna allt dock, det är frågan. I slutändan handlar det om att fånga både tittarna och juryns hjärtan. Med detta sagt, lycka till Sverige och lycka till KAJ!