Annons:

Västerviksbo frias från våldtäktsmisstankar – bevisningen håller inte

Foto: Kalmar tingsrätt/Pressbild

Västerviksbo frias från våldtäktsmisstankar – bevisningen håller inte

En man i 25-årsåldern från Västerviks kommun stod åtalad för våldtäkt, men frias av tingsrätten. Åklagarens bevisning når inte upp till beviskraven, anser tingsrätten.

Annons:

Det var i december förra året som mannen anmäldes för en våldtäkt i Oskarshamns kommun. Enligt kvinnan ska hon ha blivit nedtryckt på marken, blivit slickad i underlivet och sedan ska mannen ha försökt att penetrera henne. Kvinnan lyckades ta sig loss och ta sig till en fest där de båda skulle vara. 

Det är flera personer som har fått informationen om att kvinnan ska ha blivit våldtagen, men flera av dem tvivlar på hennes berättelse. En del av dem säger att kvinnan reagerade på ett märkligt sätt för att precis ha blivit våldtagen och en annan person säger att man försökte ta kvinnan till sjukhus, men att hon inte ville.

Tingsrätten anser att kvinnan har lämnat en sammanhängande och detaljerad beskrivning av vad hon har blivit utsatt för. Tingsrätten skriver i domen att kvinnans uppgifter sedda för sig kan ges ett högt bevisvärde.

En brottsplatsundersökning har också visat på förändringar i mossan där brottet har ägt rumt.

"Detta skulle kunna ses som förenligt med det som Sekretess A har sagt om att hon och XXX var på platsen och att hon blev nedtvingad på marken. Fynden i sig medger dock ingen säker slutsats om vad som hände på platsen", skriver tingsrätten.

Finns fläckar

Kvinnan ringde också Västerviksbon senare samma dag och konfronterade honom med anklagelsen om våldtäkt. Tingsrätten har lyssnat på samtalet och anser inte att det ger någon "direkt vägledning vid prövningen".

Det finns fläckar på kvinnans klänning och jacka, men det anser tingsrätten kan ha uppkommit på annat sätt.

"Som har nämnts är det svårt för domstolen att värdera Sekretess A:s sätt att reagera efter händelsen. Hennes sätt att reagera kan vara förenligt med hur just hon reagerade på övergreppet, men tingsrätten anser sig ändå behöva ta hänsyn till att vittnesmålen inte ger en entydig bild av att Sekretess A:s reaktioner efteråt är förenliga med att hon hade utsatts för ett allvarligt övergrepp. Den övriga stödbevisningen kan inte anses uppväga denna svaghet i åklagarens bevisning. Följden av detta är att tingsrätten anser att det inte är bevisat att brottet har ägt rum", skriver rätten.

Därför frias Västerviksbon från åtalet om våldtäkt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt