Annons:

MAN DÖMS FÖR VÅLDTÄKT MOT BARN – FÅR FÄNGELSE

En man från Vimmerby döms för våldtäkt mot barn. Foto: MostPhotos

MAN DÖMS FÖR VÅLDTÄKT MOT BARN – FÅR FÄNGELSE

En man i 30-årsåldern döms för en våldtäkt mot ett barn i somras. Mannen, bosatt i Vimmerby, döms till två år i fängelse och ska betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Annons:

Händelsen inträffade i en bostad i Vimmerby den 17 juni förra året. Mannen och flickan hade umgåtts i samma kretsar. Några dagar före våldtäkten träffades personerna på en parkering i Vimmerby och flickan följde med mannen som skulle åka och tanka i Storebro. På vägen tillbaka frågade mannen flickan om de skulle ha sex och flickan sa nej.

Efter det kontaktade mannen flickan flera gånger om dagen och sökte upp henne på fester. Flickan gick sedan hem till mannen ett par dagar efter den gemensamma bilresan och har förklarat att hon inte orkade med mannens tjat.

Flickan har berättat att mannen utsatte henne för ett fullbordat samlag i lägenheten och att han efteråt sagt att flickan inte skulle säga något. Flickan menar att mannen visste att hon var under 15 år.

Gjort vissa erkännanden

Mannens version skiljer sig något från flickans. Han har menat att han hade hört att flickan var 14 år och att han inte visste exakt när hon skulle fylla 15. Han har nekat till att de haft ett fullbordat samlag, men berättat att de träffats i hans lägenhet och att den fysiska kontakt som de hade med varandra varit ömsesidig.

Mannen har berättat att det inte kändes rätt och att han avbröt förloppet. Han har dock erkänt att hans könsorgan kan ha kommit emot flickan och att de båda varit nakna på underdelen av sina kroppar. 

När det gäller våldtäkt med barn under femton år krävs det förstås inget tvång för fällande dom. Tingsrätten menar att det är bevisat att mannen hade skäl att anta att flickan var under 15 år och att mannens beskrivning av händelsen är att betrakta som ett samlag i lagens mening.

Fängelse i två år

Med mannens uppgifter som grund döms han därför för våldtäkt mot barn. Tingsrätten kunde ha dömt mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn, men anser att mannen ”varit medveten om det olämpliga i gärningen” och att det inte finns skäl för att anse händelsen som något annat än en våldtäkt. 

Mannen är tidigare ostraffad, bortsett från en fortkörning. Mannen döms till fängelse i två år, vilket är det lägsta straffet en person kan få för våldtäkt mot barn. Han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt