Annons:

Bryggan som familjen byggt och skött under lång tid. "Katastrof om ett arrende ska tas ut eller om vi tvingas riva den"

"Katastrof om det införs arrende på bryggor i Gamlebyviken"

En familj som bor nära Gamlebyviken i Amerikaområdet i Västervik, vill varken att ett arrende ska införas på privata bryggor längs med Gamebyviken eller att ägarna till bryggorna ska tvingas riva dem.

Annons:

Familjen använder huset i Amerikaområdet som sommarhus. Resten av året befinner de sig utomlands. 

– Jag har en fastighet utmed Gamlebyviken fastigheten har funnits i mer än hundra år.  Mina föräldrar köpte den i början på 1960-talet. Jag övertog den i början av 2000-talet, skriver en av familjemedlemmarna i ett mail till DVV.

På 1970-talet tvångsinlöste kommunen delar av denna och andra fastigheter. Enligt löfte av kommunen fick familjen behålla bryggan, men kommunen skulle inte stå för underhållet.

En ny karta upprättades år 1977, Registrering 1978-02-23, med införing i fastighetsregistret.

– Sedan jag övertog fastigheten har jag renoverat bryggan, som nu är i gott skick. Min brygga är uppskattad av många som använder den flitigt på grund av dess fina läge. Många barn och äldre uppskattar bryggan vilket vi bjudit på i alla år. Men ska man betala en så stor summa som 2 500 kronor per år för att arrendera bryggan kanske vi inte ska bjuda allmänheten på bad och fiske, skriver familjemedlemmen.

Katastrof

Om förslaget om arrende alternativt att riva bryggan går igenom vore det en katastrof anser familjen.

– Vem ska då underhålla strand och bryggor i framtiden? Frid och fröjd vid Gamlebyviken för barn och äldre riskerar att förbytas i bråk, osämja och nedskräpning kommer att råda, anser familjemedlemmen. 

Familjen har kontrollerat hur mycket en båtplats vid en privat brygga kostar från Karlskrona upp till Västervik.

– Ingen båtplats kostar så mycket som i Västervik. I Mönsterås kostar en båtplats 2 800 kronor men då ingår parkeringsplats för bilen, skriver familjen.

Underhållet av de som äger bryggor är av stort värde tycker familjen och de har synpunkter på hur marken sköts nu.

– Sedan kommunen övertog strandmarken har kommunens skötsel av stranden inte varit god. Stränderna har hållits tillgängliga för allmänheten genom det arbete som de privata ägarna av bryggorna gör, skriver familjen.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvastervik.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt