Annons:

Nya scenarier från Folkhälsomyndigheten – så ser de ut

Här är Folkhälsomyndighetens nya scenarier för smittspridningen. Foto: MostPhotos

Nya scenarier från Folkhälsomyndigheten – så ser de ut

På torsdagen kom uppdaterade scenarier från Folkhälsomyndigheten. Dessa tyder på att smittspridningen fortsätter öka kraftigt och når sin topp först i slutet av januari.

Annons:

Orsaken till det är den omfattande smittspridningen av virusvarianten omikron, som nu dominerar helt i Sverige. Omikron tycks jämfört med tidigare varianter ha en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer.

Samtidigt verkar omikron medföra mindre risk för allvarlig sjukdom, åtminstone för vaccinerade.

Beräkningarna i scenarierna tyder på en kraftigt ökande smittspridning i ytterligare cirka två veckor. Toppen väntas infalla i slutet av januari. 

1,2 miljoner svenskar är inte vaccinerade alls ännu.

– Vi är i ett allvarligt läge där smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och den har ännu inte kulminerat. Det är oerhört viktigt att alla antar erbjudandet om vaccination och följer gällande restriktioner och råd för att hålla kontakterna i befolkningen nere. Att var och en tar sitt ansvar är avgörande för hur väl vi lyckas bromsa smittspridningen och minska dess konsekvenser, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Två nya scenarier

Scenarierna som nu presenteras är inte prognoser, betonar Folkhälsomyndigheten. De ska illustrera en tänkbar utveckling och utgöra ett stöd vid planeringen av vårdens resurser.

Scenario 0:

Efter två respektive tre doser antas vaccinationseffekten mot infektion med omikron vara 20 respektive 70 procent. Antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 47 000 per dag under smittspridningens topp.

Scenario 1:

Efter två respektive tre doser antas vaccinationseffekten mot infektion med omikron vara 20 respektive 35 procent. Antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 69 000 per dag under smittspridningens topp.

Beräkningarna i de två scenarierna har gjorts utifrån rapporterade fall till och med 6 januari 2022.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt