Annons:

Var tredje testad är positiv:

Var tredje är positiv, berättade Anders Tegnell på dagens pressträff. Foto: Bildbyrån

Var tredje testad är positiv: "Har inte orkat med"

Smittspridningen skenar i Sverige och var tredje testad är positiv. Tidigare har man legat under var tionde.
– Det är en väldigt hög siffra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

Annons:

Smittspridningen just nu är den högsta som varit under hela pandemin. 

– Vi befinner oss nu i en situation med en väldigt snabbt ökande smittspridning. Ökningen kommer att fortsätta, troligen ett tag till, innan vi når en topp. Det innebär att vi redan nu har en hög belastning på hälso- och sjukvården. Det är en komplicerad belastning som inte bara beror på covid-19, säger Anders Tegnell.

För att hantera detta kommer intervallet mellan andra och tredje dosen att kortas.

– Vaccinet skyddar väldigt väl mot dödsfall. Speciellt bland de äldre. Skyddet är väldigt bra, också mot de nya varianterna. Bland de som är 60 och framförallt över 70 år har vi börjat nå upp till höga nivåer även med en tredje dos. Det fortsätter. Vi kan börja se att vi börjar få personer mellan 40 och 50 som får sin tredje dos. Ju fler som får sin tredje dos desto mer kan vi minska belastningen på vården. Nu ligger mycket fokus på att så många som möjligt för en tredje dos. Bland det allra äldsta är det inte många kvar längre. Nu börjar även gruppen 50-59 bli färdigvaccinerade, då kan vi gå vidare, säger Anders Tegnell och betonar vikten av att vaccinera sig:

– Det är fortsatt viktigt att komma ihåg att det bästa vi kan göra är att vaccinera oss. Och hålla oss hemma när vi får symtom.

Var tredje testad positiv

Smittspridningen i Sverige liknar den som andra länder i Europa sett den senaste tiden och där rekord efter rekord slås. Detta beroende på att omikronvarianten helt tagit över.

– Vi har en väldigt snabb ökning av smittspridning som vi inte varit i närheten av tidigare. Det betyder inte att vaccinet är verkningslöst på något sätt. Mot inläggning och allvarlig sjukdom har vaccinet fortfarande en väldigt viktig del i det hela.

Testningskapaciteten har inte orkat med den takt smittspridningen har hållit. Knappt var tredje testad i nuläget är positiv. Tidigare har det varit under tio procent.

– I Sverige är det en liknande utveckling. Att vi nu under senaste veckorna, från att ha en försiktig utveckling, fått en mer dramatisk utveckling nu när omikron tagit över. Även i Sverige har vi större antal fall per dag än någon gång tidigare. Kurvan visar att vi hittar fler fall nu bland vaccinerade. Det betyder inte att vaccin inte har verkan. Men det är en signal som visar att så många som möjligt bör ta den tredje dosen, det kommer betyda väldigt mycket, framförallt för belastningen på sjukvården.

Ökningen inom intensivvården står inte i proportion till den kraftiga smittspridningen och inte heller dödstalen står i proportion till smittspridningen. 

– Det talar för att vi inte har lika stora risker för sjukvården. Antalet avlidna har också legat stabilt under längre tid och ligger fortfarande stabilt. Återigen verkar vaccinationerna skydda oss från de extremt höga dödstalen under tidigare vågor.

Det kommer bli allt svårare att få tag i ett test, men har man symtom ska man bete sig som om man är smittad och hålla sig hemma.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt