Annons:

BESKEDET: Fjärde vaccindosen rekommenderas för ny grupp

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som är 80 år och äldre, eller har äldreomsorg, tar en fjärde dos covid-19-vaccin. Foto: MostPhotos

BESKEDET: Fjärde vaccindosen rekommenderas för ny grupp

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fjärde vaccindos mot covid-19 till personer som bor på särskilt boende för äldre, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre.

Annons:

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att smittspridningen av covid-19 fortfarande är intensiv i Sverige och att ett ökande antal fall har rapporterats de senaste veckorna bland personer i grupper som har ökad risk för allvarlig sjukdom, som exempelvis människor på äldreboenden.

Då inleds arbetet i regionerna

Eftersom risken att drabbas av allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder så rekommenderar myndigheten att de som löper störst risk för allvarlig sjukdom erbjuds en andra påfyllnadsdos.

Rekommendationen gäller:

  • Personer som bor på SÄBO (särskilt boende för äldre)
  • Personer med hemtjänst eller hemsjukvård
  • Personer som är 80 år och äldre

Vaccinationsarbetet inleds från och med vecka 8 i regionerna. Vaccindosen bör ges tidigast fyra månader efter den tredje dosen.

”En påfyllnadsdos stärker skyddet. Därför bedömer vi att personer som är 80 år och äldre har nytta av en andra påfyllnadsdos”, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Som påfyllnadsdos rekommenderas för närvarande hel dos av vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech eller halv dos av vaccinet Spikevax från Moderna.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt