Annons:

  • En stark historia om slaveri – Matz Eklunds film om Kaaw Tourés liv prisad

    Matz Eklund har fått förtroendet att göra en dokumentär som skildrar Kaaw Tourés liv och det slaveri som finns i hans forna hemland Mauretanien. "En jävligt viktig film", säger Matz vars film I am Black nyligen prisades på en filmfestival. Foto: Privat

  • En stark historia om slaveri – Matz Eklunds film om Kaaw Tourés liv prisad

    Efter att ha lyckats fly bor Kaaw Touré numera i Norrliden i Kalmar, där han lever ett lyckligt liv tillsammans med sin fru och två små barn, längst fram på bilden. Här tillsammans med Matz Eklund och sina vänner. Foto: Privat

  • En stark historia om slaveri – Matz Eklunds film om Kaaw Tourés liv prisad

En stark historia om slaveri – Matz Eklunds film om Kaaw Tourés liv prisad

Kaaw Touré har kämpat hela sitt liv mot slaveriet i forna hemlandet Mauretanien. Han har torterats och fängslats för att han vågat yttra sig.
Nu bor han i Kalmar och har valt att berätta om sitt liv, sina hemska upplevelser och sin kamp för filmaren Matz Eklund som nyligen vann pris med dokumentären I am Black.

Annons:

Matz Eklund från Björksebo är märkbart berörd när han berättar om sin senaste film, en kortdokumentär som skildrar Kaaw Tourés liv. Det är verkligen kontraster, från ”De kallar oss raggare” till att nu ha skildrat slaveriet i Mauretanien på Afrikas västkust.

Med den här senaste filmen visar Matz att han inte räds svåra och mörka ämnen.

– Det är en jävligt viktig film i kampen mot slaveriet som finns i Mauretanien. Det är en ny nisch för mig, som jag gör på eget initiativ, det är inget beställningsjobb, utan jag gör den för att jag tycker det är viktigt att det kommer ut.

Enda landet i världen med slaveri

Mauretanien ska vara det enda land i världen där det fortfarande finns kvar en slavklass, där människor ägs av en slavägare och tvingas arbeta utan ersättning.

– Jag har fått uppgift om att 2020 då var det 90 000 barn och kvinnor som fångades och användes i rika familjer, särskilt på landsbygden men nu har det spridit sig till städerna också. Det är en kultur som är svår för oss att förstå, det är inte klokt att världen ser ut som den gör, säger Matz Eklund som fått förtroendet att ta del av Kaaw Tourés starka historia och göra en dokumentärfilm om hans liv, som skildrar hur han fängslades redan som 18-åring och hur han torterats för att han vågat yttra sig om slaveriet.

Sanna berättelser från de som vet

Efter att ha lyckats fly bor Kaaw numera i Norrliden i Kalmar, där han lever ett lyckligt liv tillsammans med sin fru och två små barn.

– Han har det bra där, men hans mål i livet är att kämpa mot slaveriet för att någon gång kunna återvända och få återse sin mor och far, säger Matz Eklund.

Det är också i Kalmar i huvudsak inspelningen ägt rum, men det finns också film som skildrar olika miljöer och utsatta människor i Mauretanien.

– Det gjordes en film för åtta år sedan av en producent i Göteborg som jag fått köpa lite klipp av, som var där nere och smygfilmade. Så slutformatet är en halvtimmeslång dokumentär med sanna berättelser från de som vet och upplevt detta, säger Matz Eklund som blev klar med filmen för någon månad sedan.

Hur har det påverkat dig att få göra den här filmen som skildrar ett så starkt ämne som slaveri?

– Den har varit väldigt känslosam att göra för det är tragik alltihop. Kaaw är en väldigt speciell kille och han har öppnat sig för mig och verkligen berättat ur hjärtat hur det är. Det här har berikat mitt liv, genom att jag fått ta del av så mycket. Jag har fått en vän för livet.

Så här långt har Matz Eklund inte klart med att I am Black blir en tv-produktion, som flera av hans andra filmer blivit. Men han hoppas för att budskapet är viktigt att få ut.

– Den har börjat synas på filmfestivaler, jag har skickat den till både svenska och utländska. Det är ofta där den visas först och kanske hittas av inköpare för att eventuellt hamna på tv eller bio. 

Prisad på filmfestival

Och nog har den upptäckts alltid. Helt nyligen vann filmen pris som bästa kortdokumentär på Boden International Film Festival, BIFF Sweden.

– Det är jättehäftigt, det stärker filmen och blir lättare att få SVT att nappa om den är internationellt omtyckt. Ska jag vara ärlig har jag inte tjänat några pengar på den här filmen, även om jag fått filmstöd för att man tyckt det är en bra idé. Men det är inte därför jag gjort den här filmen. Jag gör alltid det jag tycker om och det jag tror på. Är det sedan bra finns det alltid någon som uppskattar det och betalar för det.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvastervik.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt