Annons:

Ljunghäll om företagsboten:

Ljunghäll i Södra Vi har fått en företagsbot på 200 000 kronor. Foto: Arkivbild

Ljunghäll om företagsboten: "Vidtogs omedelbara åtgärder"

Efter en arbetsplatsolycka i början av 2020 får storföretaget Ljunghäll betala en företagsbot på 200 000 kronor. Efter olyckan vidtogs en rad omedelbara åtgärder.

Annons:

Arbetsplatsolyckan inträffade i början av 2020 i företagets lokaler. En anställd halkade till och fastnade med foten i ett oskyddat drivhjul. Det orsakade flera frakturer på personen. Han fick sjukskrivas en längre period och har fått senare men i form av svullnad, smärtor och problem med att både belasta och gå på foten.

"Under nattskiftet 7 februari 2020 skadades en operatör i samband med åtgärd för återstart av en utrustning efter en driftstörning. Operatörens fot klämdes i ett drivhjul vilket resulterade i fraktur, ambulans tillkallades. Skadan innebar en längre sjukskrivnings- och rehabiliteringsperiod som glädjande resulterade i att den berörde kunde återgå till normalt heltidsarbete", skriver Ljunghäll i ett pressmeddelande om händelsen.

Åklagarmyndigheten menar att olyckan sannolikt hade kunnat undvikas om det funnits räcke och originalskydd. Åklagaren anser att Ljunghäll inte i tillräcklig omfattning riskbedömt säkerheten vid arbetsplatsen och inte gjort vad som kunnat krävas för att förebygga olyckan. Nu krävs Ljunghäll på 200 000 kronor i företagsbot på grund av arbetsmiljöbrottet. 

En företagsbot som Ljunghäll accepterat att betala.

"Företagets och myndigheternas utredningar har konstaterat brister i maskinskydd samt i det förebyggande systematiska arbetsmiljöarbetet. Företaget har accepterat myndigheternas förslag om strafföreläggande att av oaktsamhet inte i tillräcklig omfattning säkrat det aktuella arbetsmomentet. I och med att företaget som organisation tar på sig ansvaret för det inträffade innebär det att ingen individ kommer utredas eller prövas för personligt straffansvar, med andra ord nås ett avslut i det juridiska efterspelet och vi kan blicka framåt. Våra chefer, ledare, medarbetare och skyddsombud kan därav lägga kraft och energi på det förebyggande förbättringsarbetet", skriver man vidare. 

Vidtog omedelbara åtgärder

Efter olyckan vidtogs en rad omedelbara åtgärder för att säkra upp den aktuella maskinutrustningen och de brister som uppdagades i samband med händelsen.

"Det förebyggande säkerhetsarbetet har sedan dess avsevärt stärkts och intensifierats som del i det löpande såväl som det strategiska arbetet i företaget. Säkerhet har högsta prioriterat och personalen är vår enskilt viktigaste tillgång som framgångsrikt företag", skriver Ljunghäll.

Både vd Anders Melin och Anita Westerback, klubbordförande för IF Metall, står bakom uttalandet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt