Annons:

Stort intresse för höstlovsöppet på ALV – här är årets nyheter

Det är ett stort intresse för höstlovsöppet på ALV. Foto: Stefan Härnström

Stort intresse för höstlovsöppet på ALV – här är årets nyheter

Astrid Lindgrens Värld fortsätter satsa hårt på sitt höstlovsöppet. Efter två pandemiår blir det nu ett helt restriktionsfritt höstlov.
– Vi hoppas på kring 40 000 besökare, säger vd Joacim Johansson.

Annons:

2019 testade Astrid Lindgrens Värld att smygstarta med en extra helg öppet inför höstlovet. Det slog, minst sagt, väl ut och efter det mörka coronaåret 2020 valde man att göra likadant förra året.

Det blir ingen förändring i år heller. Redan till helgen öppnar man höstlovsöppet och fortsätter sedan med att hålla parken öppen även hela nästa helg – och därefter varje dag under vecka 44.

– Första året vi testade det här var 2019 och redan då hade vi gott utfall och bra med besökare. Därför vill vi absolut fortsätta med det, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

En annan orsak är att man kan få hit en del danskar till den här helgen.

– Det blev väldigt lyckat och med den här extrahelgen vi har öppet, så prickar vi in slutet på danskarnas höstlov. Vi ser att vi får många danskar som bokar boendet och det är ett skäl till det.

Hoppas på 40 000 besökare

Det finns goda utsikter för finfina besökssiffror.

– Vi hoppas på kring 40 000 besökare, det gör vi absolut. Jag tjatar alltid om det, men om sommaren är väldigt väderberoende så är höstlovet ännu mer väderberoende. Om vi tittar på hur bokningsläget och efterfrågan sett ut tidigare, så var augusti och september inte lika bra som tidigare. Nu har det dock kommit igång. Om det beror på oron kring ekonomin eller varför gästerna är senare på att boka vet jag inte, men nu har det verkligen tagit fart.

Läget inför den här helgen är bättre än tidigare.

– Den här första helgen är bättre bokad än 2019. Det beror på att det passar bra för danskarna.

Drygt 60-talet utställare

ALV håller höstlovsöppet i totalt elva dagar och i år det drygt ett 60-tal utställare och hantverkare. Det är något färre än förra året. 

– Det är ett skapligt stort intresse. Efter pandemin har vi sett en hel del inställda marknader och ett antal som slutat med sina verksamheter. Det är en effekt av det, men vi har ett 60-tal utställare och det kommer vara en väldigt bra höstmarknad. Nytt för i år är att en del hantverkare och utställare står ett antal dagar och sedan kommer några andra och byter av både på mat- och hantverkssidan. Varje dag är inte precis den andra lik.

Vilka nyheter är det mer?

– Vi har ju utökat teaterprogrammet de senaste åren och 2019 började vi med Ronja Rövardotter hela dagen. En annan grej är att vi tack vare – eller på grund av – att vi börjat riva Majkens kommer köra ett mattält på parkeringen vid gamla Saltkråkan. Det kommer vara, precis som på Abys potatisdag, ett tält med raggmunk och fläsk.

Joacim Johansson ser verkligen fram emot höstlovet. 

– Höstlovet är väldigt speciellt och det härliga med hösten är att vi får en sådan bredd på våra gäster. På sommartid är det ju väldigt många familjer, men på hostlovet kommer också många som inte har familjerna med sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt