Annons:

Nytt höstlovsrekord för ALV – så bra blev besöksantalet

Höstlovet blev ett rekord för Astrid Lindgrens Värld. Foto: Arkivbild

Nytt höstlovsrekord för ALV – så bra blev besöksantalet

Astrid Lindgrens Värld har stängt sitt höstlov. Det blev finfina besökssiffror – och nytt rekord med nästan 45 600 besökare.
– Det är alltid roligt att slå rekord, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

För tredje gången höll Astrid Lindgrens Värld höstlovsöppet i sammanlagt elva dagar. Både vecka 43 och vecka 44 höll man öppet de två första helgerna och sedan hela vecka 44. 

Den stora frågan var om det skulle bli rekord och nu finns svaret. Det gällande rekordet låg på 44 300 besökare.

– Det blev rekord! Vi hade 45 582 besökare under höstlovet och det är nytt rekord. Vi både trodde och hoppades på det. Det är jätteroligt, men det är alltid roligt att slå rekord. Beläggningen har varit väldigt bra och vi är upp även där. Det är jättekul, säger vd:n Joacim Johansson. 

Vad har ni lyckats bra med? 

– Det är gästnöjdheten, bemötandet och servicen. Det har varit ordning och reda med alla detaljer. Vi har alltid varit bra på det, men det har blivit bättre och bättre med det. Det är de små sakerna som är jätteviktiga. Det är extra roligt att våra nya utställare är mycket nöjda med höstmarknaden. Det är alltid roligt med nya utställare. 

Kan summera helheten

Ett annat skäl till de finfina siffrorna är förmodligen det gynnsamma vädret.

– Vi har haft tur med vädret. Det var inte många dagar förra veckan som var halvdåliga. Den första lördagen var det lite regnigt, men folk är mer vana vid höstregn och är mer rustade för det. Men internt är alltid analysen att det är väderkänsligt.

Efter höstlovet går det också att summera helheten för Astrid Lindgrens Värld. Det blir drygt 469 600 besökare.

– Vi når inte riktigt upp till 470 000 besökare. Vi är nästan där, men når inte riktigt dit.

Vad känner du för det?

– Det är aldrig kul att tappa gäster, men summeringen över vad vi gör, med gästnöjdheten och så vidare, känns bra. Vi vill alltid vara omkring en halv miljon besökare. Nu är det bara att ta nya tag.

Vad talar för fler besökare nästa år?

– Ett skäl är att vi har fler öppna dagar 2023 jämfört med 2022. I år hade vi någon dag mindre öppet jämfört med rekordåret. Antalet öppna dagar är avgörande. Vi öppnar 17 maj på Norges nationaldag nästa år.  Vår nästa del i boendeutvecklingen är också klar till nästa år. Det kommer vara klart till säsongsöppningen och det öppnar för att fler gäster stannar och bor kvar. 

Julmarknaden kvar

Något som kan oroa är den ekonomiska situationen i allmänhet.

– Det är mycket spekulation kring ekonomin och det här. I någon form är min erfarenhet av besöksnäringsbranschen efter alla mina år att familjer, även om man ser över sin plånbok, vill göra saker tillsammans. Man kanske inte åker lika långt, men man gör besök hemma i Sverige. Jag tror inte det kommer få någon jättepåverkan, för man vill ändå göra något under sommaren med sina barn. 

Innan man kan göra bokslut för 2022 återstår förstås julmarknaden på Näs.

– Vi öppnar den 9 december och är väldigt förväntansfulla. Vi har aldrig haft så många utställare tidigare, så det känns superkul. Det kommer bli välfyllt för det är över 50 knallar och utställare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt