Annons:

Så resonerar IVO – här är skälen till att stänga HVB-hemmet

Inspektionen för vård och omsorg har stängt boendet i Överum. Foto: Bildbyrån

Så resonerar IVO – här är skälen till att stänga HVB-hemmet

IVO har stängt HVB-hemmet i Överum med omedelbar verkan. Ett beslut som upprör delägaren Lelle Hagström. Nu har vår tidning gått igenom IVO:s beslut.

Annons:

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutade i måndags att stänga ned Sida Vid Sidas HVB-hem i Överum. Bolaget har drivit hemmet sedan 2019, men Inspektionen för vård och omsorg har nu, med omedelbar verkan, tagit beslut om att återkalla tillståndet för företaget. 

HVB-hemmet i Överum har tagit emot pojkar i åldrarna 16-20 år med missbruk där även kriminalitet, NPF, psykisk eller psykosocial ohälsa eller andra socialt nedbrytande beteenden kan förekomma, enligt bolagets egen hemsida.

Nu har Dagens Västervik fått ut IVO:s beslut som berör samtliga tillstånd för Sida vid Sidas alla verksamheter. Sammanlagt har IVO sex skäl som man anger till att återkalla tillståndet. 

Följande sex skäl anges:

* Brister i kontroll av registerutdrag avseende personal.

* Bolaget följer inte sitt tillstånd avseende målgrupp.

* Bolaget har inte uppfyllt skyldigheten att ha en föreståndare på plats.

* Ekonomisk misskötsamhet hos företrädare för bolaget.

* Vilseledande agerande gentemot IVO.

* Misskötsamhet i annan verksamhet. 

Gäller inte specifikt Överum

De sex punkterna gäller inte specifikt HVB-hemmet i Överum, utan ligger till grund för den sammanvägda bedömningen att återkalla tillståndet för företagets samtliga boenden. 

Utöver HVB-hemmet i Överum rör det sig om ytterligare fyra olika enheter. Redan i juli 2022 fattade IVO beslut om att tillfälligt förbjuda verksamheten vid en av bolagets andra enheter. Strax före jul fattade IVO beslut om att återkalla bolagets tillstånd att bedriva verksamhet för två verksamheter i Stockholm. 

Nu omfattas alltså samtliga bolagets boenden, inklusive HVB-hemmet i Överum. 

"Gällande Överum HVB har IVO begärt kopior på registerutdrag avseende samtlig personal enligt inskickad personallista. IVO har inte erhållit några utdrag avseende två personer. För ytterligare två personer saknas utdrag från misstankeregister. För en person saknas belastningsregister", skriver IVO i sitt beslut.

Sida vid Sida har angett att man inte sparat inhämtade registerutdrag med hänsyn till GDPR-lagstiftningen.

Själv fattat beslut

IVO bedömer också att bolaget inte haft en föreståndare på plats vid HVB-hemmet i Överum.

"Till följd av detta anser IVO att bolaget brustit i samband med lämplighetsprövningen vid inskrivning. Enligt uppgift från både personal och ungdomarna har föreståndarna inte varit på plats i verksamheten mer än några enstaka gånger. Ingen ansökan om föreståndarbyte har skickats till IVO. Bolaget har inte heller anmält någon tillförordnad föreståndare till IVO", skriver man i beslutet. 

IVO skriver i beslutet att delägaren Lelle Hagström själv fattat beslut om inskrivning.

"Lämplighetsbedömningarna är standardiserade med kryssrutor och ibland tvetydiga. Lämplighetsbedömningarna är otydliga i fråga om ungdomarnas individuella behov och i fråga om redogörelser för hur verksamheten kan alternativt ska möta respektive ungdoms behov", skriver IVO.

Bolaget har själva angett som en förklaring att man varit under uppstart och utveckling. 

Återkallas med omedelbar verkan

IVO återkallar nu bolagets tillstånd att driva sina boenden med omedelbar verkan.

"Detta då IVO bedömer att bolaget saknar förmåga och faktisk möjlighet att åtgärda de allvarliga bristerna avseende lämplighet i övrigt. Bristerna i lämplighet är sedermera så allvarliga och omfattande att det står klart att tillståndet ska återkallas utan ett föregående föreläggande", skriver IVO. 

Delägaren Lelle Hagström säger till Dagens Västervik på tisdagseftermiddagen att man omedelbart försöker få inhibition för att på så sätt kunna driva verksamheten vidare i väntan på ett överklagande.

– Det är svårt att redogöra så här. Jag sitter i bilen nu och ska gå igenom punkterna, men jag kan säga som så att det finns allt för mycket felaktigheter i beslutet. Det handlar om förvanskningar av saker och en del saker som är satta i fel sammanhang. Det är helt enkelt som så att man inte har saklig grund för den här åtgärden, säger Lelle Hagström.

Han menar att det här är ett övergrepp.

– När man från IVO:s sida begär att barnen ska flyttas omedelbart, utan att kunna påvisa fara för barnens liv eller hälsa, så är det ett övergrepp i sig. Det är därför främst ur ett barnperspektiv som vi kräver inhibition och försöker stoppa den här processen. Det är fruktansvärt.

Sju ungdomar har varit placerade i Överum.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt