Annons:

BARN FICK HJÄRNSKADOR VID FÖRLOSSNING I VÄSTERVIK

Ett nyfött barn fick hjärnskador. Nu anmäls händelsen till IVO. Foto: Arkivbild

BARN FICK HJÄRNSKADOR VID FÖRLOSSNING I VÄSTERVIK

Ett barn föddes med hjärnskador efter en förlossning som fördröjdes på Västerviks sjukhus. Barnmorskan ska ha feltolkat övervakningskurvan som normal. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Annons:

Det var i oktober 2022 som en kvinna i 30-årsåldern kom in till förlossningen i Västervik. Kvinnan var nästan inne i vecka 40 och kom in på grund av glesa sammandragningar. Efter en normal kontroll fick kvinnan stanna kvar i ett övernattningsrum. 

Dagen efter gick förlossning igång och beskrivs ha gått snabbt framåt enligt internutredningen. 

Själva övervakningskurvan avseende barnet feltolkades dock och bedömdes som normal. Vid en eftergranskning visade den sig ha varit avvikande.

Några timmar efter att förlossningen gått igång tillkallas läkare. Med hjälp av sugklocka förlöstes barnet. Efter drygt tre timmar försämrades barnets tillstånd. Man konstaterade bland annat låg temperatur och förhöjd andningsfrekvens. 

Utredning visar hjärnskador

Barnet flyttades till neonatalavdelning och dagen efter fördes man över till neonatalvård i Örebro.

Utredning där visade skador på barnet. En skiktröntgen av hjärnan gjordes som visade förändringar till följd av syrebrist.

"Om läkare tillkallats tidigare hade förlossningsförloppet kanske blivit kortare och barnets skador mindre uttalade", skriver man i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. I anmälan kallar man det för en "allvarlig vårdskada".

Ansvarig barnmorska är anställd via ett bemanningsbolag men har arbetat regelbundet på kliniken under en längre tid. Man har inte bedömts som en riskindivid. Något liknande har heller inte tidigare inträffat i verksamheten.

Den inträffade händelsen har lett till ett flertal åtgärder. Bland annat har flera utbildningsinsatser genomförts och verksamheten har under 2022 infört parvis granskning av förlossningsförloppet. Åtgärderna ska vara helt genomförda under våren 2023.

Vår tidning har sökt verksamhetchefen vid kvinnokliniken, Lena Arvidsson, utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt