Annons:

Socialchefen om allvarliga kritiken: ”Svårare att rekrytera utbildad personal”

Socialchef Joakim Nyman bemöter kritiken från IVO. Foto: Pressbild / Arkiv

Socialchefen om allvarliga kritiken: ”Svårare att rekrytera utbildad personal”

Efter en inspektion av den medicinska vården vid kommunens särskilda boenden för äldre riktar nu Inspektionen för vård och omsorg skarp kritik mot Västerviks kommun. Kritiken rör bland annat att personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens, och inte heller behärskar språket tillräckligt bra. 
– Givetvis hade vi hoppats på ett bättre resultat, säger socialchef Joakim Nyman om resultatet av IVO´s granskning. 

Annons:

Tidigare idag rapporterade vår tidning om att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar skarp kritik mot Västerviks kommun och den medicinska vården på särskilda boenden, SÄBO, för äldre. IVO har gjort en stor tillsyn av landets alla kommuner och vården vid SÄBO, och det genomgående resultatet är att ingen av kommunerna helt lever upp till de krav som ställs. 

Under 2022 och våren 2023 har IVO fortsatt med inspektioner i kommunerna. Under hösten kom turen till Västervik, och det är efter den inspektionen som IVO nu riktar kritik mot Västerviks kommun. 

Kritiken gör gällande att personalen som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte heller behärskar det svenska språket tillräcklig bra. Bristande dokumentation, osäker läkemedelshantering, ingen kontinuitet i personalgruppen, och vård i livets slutskede som inte följer regelverket är andra punkter som IVO tar upp i kritiken mot Västerviks kommun. 

Joakim Nyman, socialchef, svarar så här när vår tidning når honom via mail under torsdagen. 

Hur ser du på kritiken? 

– Det här är en jättelik inspektion som IVO har gjort i hela Sverige till följd av pandemin. Man kan konstatera att det ser ungefär likadant ut i hela landet. Vi ligger ungefär på rikssnittet. Givetvis hade vi dock hoppats på bättre resultat. Vi kan vara helt trygga med att minsta lilla brist har uppmärksammats via den här inspektionen, så resultatet blir en hjälp för oss i vårt framtida förbättringsarbete. 

Kritiken är omfattande. Vad har föranlett att det blivit så här? 

– Jag vill framhålla att det i det stora hela finns fantastiskt mycket i våra verksamheter som fungerar otroligt bra. Inspektionen visar dock att det finns vissa delar som inte fungerar helt bra och det är till största delen kopplat till den medicinska kompetensen. Att utföra hälso- och sjukvårdsinsatser är en liten, men givetvis väldigt viktig del av allt det som görs på våra särskilda boenden. Att det ser ut så här har att göra med att det under lång tid har blivit allt svårare att rekrytera utbildad personal. 

Hur ska ni komma till rätta med problemen? 

– Jag fick resultatet igår kväll, så vi behöver få tid till att analysera det djupare och besluta om vilka åtgärder som vi ska vidta. 

Kommunen har fram till 13 april på sig att redovisa vilka åtgärder som ska vidtas för att komma till rätta med problemen.

Här finns vår tidigare artikel om kritiken att läsa. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt