Annons:

Det här behöver du veta om fastighetsbeteckning

Har du koll på vad fastighetsbeteckningen är för något? Vet du hur du kan få tag på din fastighetsbeteckning? Vad används den till, varför är det så viktigt, och när behöver du veta vilken fastighetsbeteckning din fastighet har? 

Annons:

Det är viktigt att du har koll på din fastighetsbeteckning när du tänker bygga ut, låna pengar eller när du ska sälja din fastighet. I den här artikeln kommer du få svar på några av de vanligaste frågorna om fastighetsbeteckning.

Vad det betyder att ha en fastighetsbeteckning

Alla fastigheter har en fastighetsbeteckning. En fastighetsbeteckning är inte detsamma som adressen, men den fyller lite samma funktion, fast i en större skala. Om du ska skriva ett brev till någon  måste du ha rätt namn, gata, gatunummer, postnummer och stad för att brevet ska hitta rätt. Fastighetsbeteckning finns i ett register som också identifierar vilket hus (eller ägarlägenhet) beteckningen gäller för. Med hjälp av fastighetsbeteckningar kan det vara ordning på alla fastigheter i hela Sverige. Det är Lantmäteriet som ansvarar för att registrera alla fastigheter i Sverige.

 Det är viktigt att veta vem som äger vad, och i vilket område. Det är också viktigt att veta om fastigheten är uppstyckad i flera enheter, och vem som äger vilken enhet. Detta är för att du ska betala rätt skatt, och bland annat för att du ska kunna få bygglov. Fastighetsbeteckningen ger alla myndigheter rätt bild av dig och din fastighet, så att de kan hjälpa dig på bästa sätt.

Så ser din fastighetsbeteckning ut

Fastighetsbeteckningen tilldelas din fastighet av Lantmäteriet. Varje fastighetsbeteckning måste vara unik. Den består av namnet på kommunen, sedan ett namn på trakten som är bestämt av kommunen, samt ett blocknummer. En del fastighetsbeteckningar kan också följas av ett kolon och ett enhetsnummer.

Detta betyder att fastigheten har blivit styckad i flera delar. Så en fastighetsbeteckning kan till exempel se ut så här: Ekerö Ekebyhov 15:3. Då är Ekerö kommunen, Ekebyhov är namnet på trakten, 15 är blocknumret och 3 är enhetsnumret.

Här hittar du din fastighetsbeteckning

Du kan hitta din fastighetsbeteckning i köpekontraktet eller i lånehandlingarna om du bor i ett hus eller en ägarlägenhet. För bostadsrätter finns beteckningen för den fastighet som föreningen tillhör i kontraktet eller lånehandlingarna. Styrelsen har också tillgång till fastighetsbeteckningen genom årsredovisningen.

Om du inte har tillgång till dessa handlingar kan du hitta din fastighetsbeteckning genom att undersöka Lantmäteriets hemsida. Där hittar du en e-tjänst där du antingen kan leta upp din bostad via en karta, eller söka på din adress för att sedan hitta fastighetsbeteckningen. Du kan så använda fastighetsbeteckningen på Skatteverkets hemsida för att hitta mer information om din fastighet.

Du kan ta reda på vem som är den rättmätiga ägaren av en annan fastighet, eller din egen, genom att logga in på Lantmäteriets hemsida. Då kan du enkelt använda dig av fastighetsbeteckningen för att söka upp lagfarten till fastigheten. När du blir ägare till en fastighet via ett arv eller genom en gåva så måste du ansöka om en lagfart för att bli registrerad som ägare.

Fastighetsbeteckningen vid försäljning och bygglov

Fastighetsbeteckningen används givetvis till många fler saker än att bara hålla ordning på all yta i Sverige. Din fastighetsbeteckning kompletteras med information om din fastighet, såsom om det är fler än du som äger just den fastigheten, om den har varit ägd av någon annan tidigare, och även en detaljplan om vad som gäller för området angående mark och vatten.

Det finns inget krav på att du behöver känna till fastighetsbeteckningen när du ska göra en försäljning av en fastighet. Det kan dock vara fördelaktigt eftersom du kan få reda på mycket värdefull information om fastigheten som underlättar försäljningen.

Du behöver veta din fastighetsbeteckning när du ska bygga ut och behöver ansöka om bygglov. Den behöver bland annat vara med på ritningen som skickas till kommunen för att de ska kunna göra en ärlig utvärdering. Som nämnt tidigare har kommunen tillgång till en detaljplan om vad som gäller för mark och vatten som behöver konsulteras innan du får bygglov. 

Hitta ditt taxeringsvärde med hjälp av fastighetsbeteckningen

Med hjälp av fastighetsbeteckningen kan du också se vilket taxeringsvärde din fastighet har. Den informationen hittar du på Skatteverkets hemsida. Taxeringsvärdet är det samlade värdet på din fastighet. Det i sin tur kan sedan ligga till grund när du ska låna pengar, skaffa en försäkring eller för hur mycket du ska beskattas.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt