Annons:

Smittskyddsläkaren:

Arsene Nzobandora är biträdande smittskyddsläkare i regionen. Foto: Pressbild

Smittskyddsläkaren: "Farliga är att andas in vattnet i lungorna"

En del av simhallen i Västervik har stängts efter preliminära provresultat visat spår av legionellabakterier. Biträdande smittskyddsläkaren i regionen, Arsene Nzobandora, kommenterar nu händelsen.

Annons:

Det var på torsdagen som den nya delen, som kallas leklandet, i Västerviks simhall abrupt fick stängas ned efter att man hittat legionellabakterier.

Legionellabakterier kan ge legionella, också kallat legionärssjuka, vilket är en svår variant av lunginflammation som inte smittar mellan människor. Smittan sprids genom att andas in små droppar med förorenat vatten och legionella behandlas med antibiotika. Ibland kan sjukhusvård behövas.

Vanliga symtom är hög feber, huvudvärk, muskelvärk, svårigheter att andas och diarré. En förutsättning för att bli sjuk är att man fått ned bakterierna i lungorna. 

– Jag har inte blivit informerad om det här, men legionella är en bakterie som trivs bra i fuktig miljö. Det är svårt att uttala sig om risker och dylikt. Ibland kan bakterien finnas utan att någon smittats av den. Mängden bakterier som hittas vid en provtagning är också svårt att säga något om. Därför är det svårt att säga något om risken, säger biträdande smittskyddsläkaren Arsene Nzobandora.

Bakterierna har hittats vid provtagningen och enligt områdeschefen för simhallen har man inte fått till sig att någon blivit sjuk.

– Det är inte lika farligt att bada i det som att andas in förorenat vatten i lungorna. Risken är ganska mycket lägre om man badar än om man andas in det. Får man symtom, så får man säga det till vården att man kan ha exponerats för det. 

Om folk är oroliga efter det här då?

– Det man ska tänka på är att det oftast är äldre med bakomliggande sjukdomar eller nedsatt immunförsvar som får komplikationer. Får man symtom kommer dessa inom två till tio dagar och i snitt fem till sex dagar. Det är lätt att behandla med antibiotika.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt