Annons:

Gymnasiechefen:

En allvarlig händelse inträffade på Västerviks gymnasium under onsdagen. Foto: Arkivbild

Gymnasiechefen: "Bedömer det som en allvarlig händelse"

Under gårdagen tog sig två delvis maskerade personer in på Västerviks gymnasium. Där ska de sedan ha misshandlat en elev med ett tillhygge och båda sitter nu anhållna.
– Vi bedömer det som en allvarlig händelse, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson.

Annons:

Mitt på dagen under onsdagen tog sig två delvis maskerade män in på Västerviks gymnasium. Där sökte man upp en person i övre tonåren och misshandlade denne med både slag och sparkar. Man ska även ha använt ett tillhygge. 

Personal på skolan fick försöka avstyra händelsen och polisen grep senare under onsdagen två unga personer. Båda sitter nu anhållna för misshandel. 

De misstänkta är inte elever på skolan. HÄR kan du läsa mer om polisens syn på det inträffade. 

Gymnasiechefen Jörgen Jonsson ser allvarligt på händelsen.

– Jag tänker att vi som jobbar i skolans värld och alla i vårt samhälle, med några få undantag, anser att det här inte får förekomma i skolan eller någon annanstans. Vi bedömer det som en allvarlig händelse, men det är ett polisärende nu och deras arbete får ha sin gång. Vi ska vara behjälpliga med det vi kan, säger Jörgen Jonsson. 

Skolan gör också en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det är en del av rutinerna när det här sker. Det handlar om ifall de åtgärder vi har i handlingsplanen är tillräckliga eller om vi behöver göra ytterligare åtgärder i det förebyggande och åtgärdande arbetet. 

Personalen ingrep

Jörgen Jonsson är glad över att hans personal ingrep och såg till att det inte slutade ännu värre.

– Personalen agerade väldigt bra på det sätt vi tränar medarbetarna i att agera. Vi har en skyldighet att ha handlingsplaner mot hot och våld och det handlar om att informera och utbilda våra medarbetare. Så sent som den 8 januari hade vi en sådan genomgång med all vår personal. Jag är väldigt glad och stolt över hur medarbetare både agerade och gjorde det klokt. Man gjorde rätt saker i det här och verkar ha avstyrt det som inträffade. Det är väldigt bra agerat. 

Är det en skärrad stämning?

– Jag kommer att få en sammanställning senare i eftermiddag, men det väcker alltid oro när någonting sådant här sker. I princip varje dag läser vi om våldsdåd, skjutningar och sprängningar. Allt det här som händer samlas i oss människor och ökar oron kring att det kan ske på andra ställen än det vi läser om. Våld kan komma både snabbt och plötsligt och jag tror det gör saker med oss. Rektor samlade hela den närmast berörda personalgruppen i går för att fånga upp om någon kände oro eller behövde stöd. 

Knivincident 2022

Att på kort sikt införa någon akut eller tillfällig åtgärd är inte aktuellt.

– Vår bedömning är att det här var en engångsföreteelse och polisen har även gripit två personer. För att ta in ordningsvakter behövs särskilt tillstånd och det har vi inte. Vi tänker att vi stärker upp med den personal vi har i de delar av skolans miljö där det skulle kunna finnas behov. 

Exakt hur personerna tog sig in på skolan är inte helt klarlagt. I april 2022 hade skolan en annan mycket allvarlig händelse där en elev rispade en annan elev i handen med en kniv. 

– Vid knivincidenten tog sig den personen in genom att slå sönder dörrar. Vi har bara en öppen dörr och det är vår huvudentré. Alla andra sidodörrar är låsta och elever behöver passerkort för att ta sig in. Sedan är det inte så svårt att släppa in någon, men i det här fallet vet vi inte hur det har gått till. Det får framgå av polisens utredning, men det här införde vi för ett antal år sedan. Det är dock svårt att ge en 100-procentig garanti för att obehöriga inte ska ta sig in. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt