Annons:

Ny lokalförening vill främja gemenskap – efterlyser fler engagerade

Styrelsen i den nybildade Västerviksgruppen tillsammans med delar av förbundsstyrelsen som besökte Västervik. Bakre raden f.v. John Björklund, Kjell Randehed. Främre raden f.v. Stefan Nilsson Garlén, förbundsordförande Emmeli Wulfstrand samt Asya Randehed. Foto: Privat

Ny lokalförening vill främja gemenskap – efterlyser fler engagerade

I höstas startades Smålands första Verdandi-lokalförening i Västervik. En av drivkrafterna bakom initiativet är Kjell Randehed, som hoppas att föreningen ska få fler engagerade och med hjälp av olika aktiviteter och grupper jobba för gemenskap och motverka ensamhet i Västervik. 
– Vi är en nystartad socialpolitisk kamratförening, men är politiskt neutrala och vill att alla ska känna sig välkomna, säger Kjell. 

Annons:

Verdandi, arbetarnas socialpolitiska organisation, grundades redan under slutet av 1800-talet, och har sedan dess arbetat bland annat för social rättvisa och gemenskap mellan människor. I lokalgrupper runt om i landet arrangeras träffar och aktiviteter, och nu hoppas Kjell Randehed kunna engagera fler Västervikare för att få till en aktiv lokalgrupp. 

– Det fanns ingen förening i Västervik, och inte i hela Småland, berättar han om varför han tog initiativ till att starta. 

Kjell kom i kontakt med organisationen i sin hemstad, och har saknat en förening att engagera sig i. 

Tisdagscafé en första satsning av flera

En första satsning i föreningen är tisdagskafé för att motverka ensamheten i Västervik. Då träffas medlemmar och andra intresserade i DHR´s lokaler på Johannesdalsplan för att fika och umgås. 

– Vi har varit i gång sedan i höstas, och det blir fler och fler som kommer och fikar. Så småningom hoppas vi kunna ha någonting liknande på kvällstid också så att de som arbetar även kan vara med. 

Till sommaren hoppas föreningen kunna starta upp mer utåtriktad verksamhet, förklarar Kjell. 

– Vad det blir beror helt på vad medlemmarna kommer med för förslag. Kanske sykurser, matlagning eller segling? Det beror helt på avd det blir för sammansättning av deltagare. Det är bara fantasin som hindrar oss!

Att hjälpa utsatta människor och människor som nyligen kommit till Sverige är också något som föreningen vill hjälpa till med. 

– Vi vill ha språkcafé, och kanske rättvisecafé där vi kan hjälpa människor som kommer i kläm mellan stolarna. Många vet inte vart de ska vända sig när de blivit överkörda av samhällets kvarnar, då kan vi hjälpa till med kontakter. 

Nu efterlyser föreningen fler engagerade. 

– Vi behöver folk till styrelsen, och volontärer! Det är bara att höra av sig till oss eller besöka oss på tisdagscaféet om man vill vara med, säger Kjell Randehed. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt