Annons:

  • Djurens Rätt om vårt avslöjande:

    Bilderna vi kunde visa från Storebro Ägg har väckt stor uppmärksamhet. Foto: Lotta Madestam

  • Djurens Rätt om vårt avslöjande:

    Camilla Bergvall är ordförande för Djurens Rätt. Hon kallar det för "skandalbilder" och ett systematiskt djurplågeri. Foto: Jacob Grange/Pressbild

Djurens Rätt om vårt avslöjande: "Fruktansvärda bilder"

Under torsdagskvällen kunde vår tidning avslöja fruktansvärda förhållanden på Storebro Ägg. Ett berg av döda höns i en container – med ett 30-tal levande höns som i brist på mat äter kadavren.
– Det är fruktansvärda bilder, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Annons:

I tisdags slaktades någonstans runt 3 000-4 000 höns. Enligt uppgifter till vår tidning kördes de döda hönsen ut med skottkärra i tisdags och lastades i en container.

När vår tidning besökte Storebro Ägg under torsdagen stod containern fortfarande kvar. Den bestod av ett berg av döda höns – och högst upp gick ett 30-tal levande höns som i brist på mat äter kadavren.

Flera var allvarligt skadade, en saknade halva huvudet, en såg inte ut att vara levande men ryckte plötsligt till. Vår tidnings bilder visar en fruktansvärd tillvaro. 

– Det är minst sagt avskyvärt. Man vet ju inte hur de mått som är döda, och hur de mår som lever och går där, säger en trogen äggkund som vill vara anonym. 

Ägaren Haytham El Amri säger att han anlitat en firma som tagit på sig att både slakta hönsen och städa. 

– Djur ska ha mat och vatten, så mycket kan jag säga. Det finns ingen tolkning i det och säger du att de inte har mat och vatten är det inte okej, sa Fredrik Ustrup, enhetschef på djurenheten Länsstyrelsen i Kalmar län. 

"Systematiskt djurplågeri"

Vårt avslöjande har fått stor spridning. Djurens Rätt har reagerat starkt och kommenterar nu våra bilder. 

– Det är fruktansvärda bilder, men jag är tyvärr inte förvånad. Vi ser återkommande liknande skandalbilder från djurfabrikerna och det går inte att kalla det som pågår för något annat än ett systematiskt djurplågeri. Med de storskaliga djurfabriker vi har i Sverige i dag kommer stora problem som orsakar allvarligt lidande för väldigt många djur. Det här fallet visar ännu en gång hur lite värde djuren har, särskilt när de inte längre anses lönsamma för industrin, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

Hon menar att politikerna behöver agera för att stärka djurskyddet.

– För att vi ska slippa se fler skandalbilder behöver politikerna agera för att montera ned djurfabrikerna och stärka djurskyddet. Det går inte att se till varje individs bästa när så här många hönor trängs ihop i äggindustrin. För den som inte vill stötta lidande likt detta är den enda rekommendationen vi kan ge att välja bort ägg. Vi behöver äta färre ägg, för att färre hönor ska födas upp i fabriker med förhållanden som dessa, säger hon. 

HÄR kan du läsa vårt avslöjande och se en video från hur det såg ut i containern.

Här kan du läsa: Djurens Rätt om vårt avslöjande.

Här kan du läsa: Företaget svär sig fri från slakten – Levererade nya höns i tisdags.

Här kan du läsa: Företaget anmält efter slakten – "Klassad som allvarlig".

Här kan du läsa: Ägaren står fast vid sin version – "Vem som ljuger får vi se i framtiden"

Här kan du läsa: Lastbilsägaren har gjort polisanmälan – "Skulle köra byggmaterial" 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt