Annons:

  • Kommunen har jämställda medianlöner – för första gången

    Kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M), är glad över att kommunen för första gången har jämställda medianlöner. Foto: Pressbild

  • Kommunen har jämställda medianlöner – för första gången

    Anna Öhrling Elltorp är HR-chef i kommunen. Foto: Pressbild

Kommunen har jämställda medianlöner – för första gången

För första gången någonsin har Västerviks kommun jämställda medianlöner vad gäller lika arbete bland kommunanställda. Det visar 2023 års lönekartläggning.
– Vi har haft som mål att uppnå jämställda löner ganska länge nu, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Åtta miljoner kronor tillsattes i förra årets budget och lika mycket avsattes i årets budget för att höja kvinnodominerade yrkesgrupper. Det handlar framför allt om undersköterskor, där kommunen sett behövt komma upp i löneläge.

– Jag tror på den gemensamma kraften för att skapa resultat. Att vi som politiker avsätter dessa medel och att våra chefer tar ansvar vid lönesättning för att motverka osakliga skillnader. Vi har haft som mål att uppnå jämställda löner ganska länge nu och det är fantastiskt skönt att de satsningar vi gör nu ger resultat på totalen, säger Harald Hjalmarsson, ordförande i kommunstyrelsen, i ett pressmeddelande.

2023 års lönekartläggning visar att kommunen för första gången har jämställda medianlöner vad gäller lika arbete bland sina kommunanställda.

– För första gången när vi gör en lönekartläggning ser vi att vi har en jämlik medianlön på helheten. Det innebär förstås att det kan skilja inom olika yrkesgrupper och på enskilda arbetsplatser och det är ett arbete vi fortsätter att jobba med. Rent praktiskt innebär det att vi årligen kartlägger vår lönedata och som chef kan man få ett samtal från oss på HR när vi ser att något sticker ut. Det kan vara svårt för enskilda chefer att se hur det ser ut på helheten och där har vi en viktig roll. Vi vet idag att jämställda verksamheter är mer framgångsrika. Det handlar också om att vara en attraktiv arbetsgivare med bra arbets- och arbetsmiljö för både män och kvinnor, säger HR-chefen Anna Örling Elltorp.

I en lönekartläggning representerar medianvärdet det mittersta värdet där hälften av de observerade lönerna är högre och hälften är lägre. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt