Annons:

Förskolans staket har varit trasigt hela vintern – ”Är inte ett barns liv värt någonting?”

Ett staket vid förskolan Björken i Västervik har varit trasigt sedan i januari och föräldrar oroar sig för att deras barn ska kunna smita ut på den trafikerade vägen. Foto: Genrebild, MostPhotos

Förskolans staket har varit trasigt hela vintern – ”Är inte ett barns liv värt någonting?”

I januari gjorde vårdnadshavare till barn på förskolan Björken i Västervik upptäckten att staketet runt gården där förskolebarnen leker är trasigt. Hålet är så pass stort att ett barn lätt skulle kunna krypa igenom och ta sig ut på den trafikerade vägen utanför. När föräldrarna först lyfte problemet hade de inte kunnat ana vilken långdragen och infekterad konflikt det skulle bli. Flera månader senare är staketet fortfarande trasigt, och flera föräldrar upplever att stämningen blivit så laddad att de inte vill gå ut med sina namn i vår artikel.

Annons:

Det var i mitten av januari som en av föräldrarna som kontaktat Dagens Västervik först gjorde upptäckten att staketet vid förskolan Björken på Ängalundsgatan i centrala Västervik var trasigt.

– Jag tänkte att det nog uppstått i samband med snöplogning, och kontaktade rektorn för att det skulle åtgärdas, berättar hen. Det kändes olustigt att det var trasigt. Hålet ligger lite skymt bakom en kulle, och ett barn skulle lätt kunna krypa ut där utan att det märks.

Till att börja med fick hen ingen respons alls, men efter ytterligare påtryckningar kom svaret att förskolan inte kan göra någonting åt staketet, eftersom det är kommunens staket och inte Bostadsbolagets som äger fastigheten. Vårdnadshavaren uppmuntrades att göra en felanmälan via kommunens hemsida.

– Sedan dess har flera föräldrar påtalat problemet men ännu har ingen tagit tag i att laga staketet. Detta gjorde förskolan känt för oss andra vårdnadshavare så sent som nästan två månader efter att det påpekades första gången. Under denna tid har gården utnyttjats precis som vanligt och både jag och andra har sett barnen leka själva långt borta på gården vid staketet, säger ytterligare en förälder som hört av sig till vår tidning. 

”Gatan är en meter utanför hålet i staketet och bilarna kör som galningar”

Efter snart tre månader är staketet fortfarande inte lagat. För några veckor sedan infördes nya regler om att barnen inte får leka själva på gården, och inte gå nära det trasiga staketet. De nya rutinerna gör dock inte att föräldrarna känner sig helt trygga. De ifrågasätter att det går att ha koll på hela barngruppen samtidigt.

– Barn är barn och det räcker att det händer något som att ett barn ramlar och slår sig och pedagogen måste hjälpa till och missar att andra barn går förbi. Gatan är en meter utanför hålet i staketet och det är lätt för barnen att ta sig igenom. Bilarna kör som galningar utanför. Jag möter ofta lastbilar och personbilar som kör i 40 kilometer i timmen. Att bli påkörd i den hastigheten skulle aldrig ett barn klara, säger en förälder.

Att ett trasigt staket inte bara kan lagas beror i det här fallet på att det till en början fanns en osäkerhet kring vems staketet faktiskt är. Förskolan och förskoletomten ägs av Bostadsbolaget i Västervik, medan en intilliggande tomt ägs av kommunen. Denna tomt nyttjas av förskolan, och staketet ligger på kommunens mark. I en ytterligare artikel förklarar vi turerna kring detta närmare. 

Kommunen har klarlagt att de inte kommer laga staketet, eftersom det ligger på deras mark som Bostadsbolaget inte velat köpa. Förskolans rektor Elisabeth Johanssen menar att hon inte kan åtgärda problemet, eftersom staketet är kommunens.

Erbjöd sig att laga staketet själv

För vårdnadshavarna på förskolan är tvisten om vem som bär ansvaret för staketet sekundärt, och säkerheten för barnen det enda viktiga. Efter att ha fått ytterligare svar om att varken förskolan eller Bostadsbolaget kan laga kommunens staket fick en förälder nog:

– Jag ringde upp och erbjöd mig att stå för att laga staketet själv, helt kostnadsfritt och ville bara få ett godkännande från rektorn. 

Något godkännande har inte kommit, och frustrationen bara växer hos föräldrarna. 

– Jag kan inte förstå att det ska ta sådan tid och att man visar så lite engagemang i något så viktigt som barns säkerhet. Är inte ett barns liv värt någonting? Jag tycker det har gått ganska långt när man som förälder måste erbjuda sig att laga staketet för att känna sig trygg med att lämna sitt barn på förskolan, och så tas det ändå inte på allvar! 

Förskolans rektor menar att rutinerna har skärpts och att barnen kan vara trygga trots att staketet fortfarande inte lagats.

En intervju med rektorn, och hur kommunens samhällsbyggnadsenhet som ansvarar för staketet ser på saken finns att läsa HÄR. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt