Annons:

Så kan

Här är den första visualeringsbilden för nya Storgatan i Västervik. Foto: Pressbild

Så kan "Nya Storgatan" komma att se ut i Västervik – första bilden släppt

Storgatan i Västervik ska göras om. Nu har den första visualeringsbilden på ett förväntat slutresultat släppts. 

Annons:

Platsen runt Storgatan beskrivs som ett av Västerviks viktigaste stråk. Inom kort kommer det ske förändringar. Omgörningen syftar till att skapa de bästa förutsättningarna för en så levande, attraktiv och fungerande stadskärna som möjligt. 

Storgatan ska nu göras om till ett gångfartsområde.

"Att platsen görs om till ett gångfartsområde är för att skapa en mer trivsam gata med utrymme för människor. En undersökning visar dessutom att just gångfartsgata är det mest gynnsamma alternativet för handeln på Storgatan", skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

Nu har en första visualieringsbild av nya Storgatan presenterats. Bilden föreställer det förväntade slutresultatet och är framtagen av teknikkonsultföretaget Sweco. 

– Med den här bilden vill vi förmedla tanken som vi har med att skapa en trivsam och trygg gata där man vill vara. En gata där människan får större utrymme, bilen mindre. Det kommer att bli en plats där det finns grönska och platser att sitta och mötas på. En gata som man är stolt över, säger Sofia Hjertqvist, landskapsarkitekt på Västerviks kommun.

Blir på de gåendes villkor

Att göra om Storgatan till ett gångfartsområde innebär att hastigheten kommer sänkas till gångfartshastighet. Det innebär cirka sju kilometer i timmen. Bilar har tidigare haft företräde på Storgatan, men en av flera förändringar i och med projektet är att trafikanter ska köra längs med gatan på de gåendes villkor, vilket syns tydligt på visualieringsbilden. 

"Idén om att göra Storgatan till ett gångfartsområde kom efter ett förslag från lokala handlare, krögare och fastighetsägare. De önskar göra gatan trivsammare. Storgatan är även i behov av upprustning. Många av ledningarna under marken är gamla och behöver bytas ut. Västerviks kommun, i samarbete med Västervik Miljö & Energi AB, väljer därför att ta ett större grepp om området. Det genom att kombinera önskemålen med det nödvändiga underhållet", skriver kommunen.

Klart 2027

Projektet med att utveckla Storgatan är både stort och tidskrävande. Arbetet ska ske i flera etapper och beräknas att påbörjas under 2024. Ett preliminärt slutdatum är satt till 2027. 

– Arbetet på Storgatan kommer att börjas märkas under hösten när vi sätter i gång att gräva längs med Stora torget, säger Samuel Hermelin, utredningsingenjör på Västerviks Miljö & Energi AB.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt