Under torsdagen invigdes Ica Maxis nya satsning Icanders. Tuva och Rebecca, t.v. är två av tolv anställda som kommer att finnas i restaurangen. Foto: Privat
Under torsdagsförmiddagen invigdes Ica Maxis nya restaurangsatsning Icanders under festliga former. Att driva en restaurang i butikens lokaler har varit något som butikens ägare Katharina Arvidsson haft med sig i tanken under många år.
– Vi har hållit på med de här planerna jättelänge, och det har varit en lång, krokig väg kan man verkligen säga. De första planerna tog sin form redan hösten 2013 när vi var på en studieresa. Sedan har det varit en lång process, och att det skulle bli just konceptet Icanders blev klart för drygt ett år sedan.
Restaurangen är den åttonde i Sverige, och konceptet beskriver Ica själva som ”Svenskt matarv med inspiration från hela världen”. Fokuset i Västerviksrestaurangen blir husmanskost och pizza, förklarar Katharina och tillägger att de även kommer att servera mackor och sallader och erbjuda frukost.
Vad tror du att den här satsningen kommer att betyda för butiken?
– Jag tänker att vi blir mer kompletta som butik när man även kan köpa varm mat. Vi har ju lagat mat även tidigare, men då som matlådor som man kunnat köpa med sig. Nu kan man köpa varm lunch som man får direkt och det är klart att det är skillnad. Det känns jättejätteroligt.
Restaurangen kommer att hålla öppet under större delen av dagen, från tidig morgon till sen kväll.
– Det blir tio, tolv stycken anställda som kommer att jobba i restaurangen. Ett par av de tjänsterna är nya, men eftersom det är lite lågsäsong nu så har vi flyttat om personal i stället för att nyanställa.
Under torsdagsförmiddagen öppnade restaurangen för första gånge, och en hel del kunder hade hittat till den festliga invigningen.
– Det gick jättebra och var ganska mycket folk där. Vi delade ut rosor till de första kunderna och jag höll ett litet tal och så hade vi bandklippning, avslutar Arvidsson.