Annons:

Bara två lokaltidningar har kvar Luciaröstning:

Få lokaltidningar har kvar luciaomröstning. Arkivfoto: Roelof Stroetinga

Bara två lokaltidningar har kvar Luciaröstning: "Föråldrat och omodernt"

Vimmerby Tidning och Barometern. Tidningarna sticker ut av de åtta SVT Nyheter Småland tittat närmare på. De är nämligen ensamma om att ha kvar luciaomröstning i vårt område.

Annons:

Den 13 december firas lucia runt om i Sverige. Men allt fler lokaltidningar är tveksamma till att allmänheten får rösta fram en lucia baserat på en bild. 

En av tidningarna som i år valt att ta bort möjligheten är Västerviks-Tidningen. Ända sedan 1980 har traditionen att presentera luciakandidaterna i Västerviks-Tidningen.

– Det blir en slags skönhetstävling. Man ser en bild i tidningen och så röstar man på den man tycker representerar lucia rent utseendemässigt. Det finns ingen prestation bakom. Det känner inte jag att ett modernt mediehus ska syssla med, säger Christoffer Nielsen, chefredaktör för tidningen, till SVT Nyheter Småland.

"Känns jätteskönt"

I år har luciakandidaterna i stället fått hålla en intern omröstning för att utse årets lucia. Tre röster från arrangörerna i lokala Lionsföreningen har också vägts in.

VT hade väntat sig starka reaktioner mot beslutet. Men kritiken har uteblivit.

– En och annan ilsken kommentar har det varit men i övrigt mest positiva reaktioner faktiskt. De flesta verkar hålla med, och det känns jätteskönt.

"Göra på annat sätt"

Christoffer Nielsen säger till SVT Nyheter Småland att lucia som företeelse behöver förändras.

– Om tidningarna ska göra det här så måste man göra det på annat sätt, då kanske man måste ha kandidater som skickar in en rörlig film där man sjunger eller lämnar ett röstprov. Så att man kommer bort från det här traditionella att man ska rösta efter utseende. Det tror jag inte tidningar kommer att syssla med i framtiden.

Av de åtta lokaltidningarna SVT Nyheter Småland tittat närmare på är det endast Vimmerby Tidning och Barometern som har kvar traditionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt